A fél országban havazik, a másik felében esik

Több riasztást adtak ki vasárnap a meteorológusok: 22 megyében várható havazás, erős szél és jegesedés, az ország többi részében csapadék – derül ki az Agerpresen közzétett előrejelzésekből.

A hóriasztás Temes, Arad, Bihar, Szilágy, Kolozs, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény, Szeben, Brassó, Kovászna, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Bákó, Vaslui, Buzău, Vrancea, Galac és Brăila megyékre érvényes.

Vasárnap 20 órától hétfő 10 óráig jelentős friss hóréteg rakódhatott le a Déli- és a Nyugati-Kárpátokban, valamint 1400 méteres magasság fölött, emellett megélénkült a szél is, a magas hegyekben 90 km/órás, a déli és délkeleti országrészben 50-60-70 km/órás széllökésekre lehetett számítani.

Ugyanakkor hétfő délig mérsékelt mennyiségű csapadékra, megerősödő szélre és jegesedésre vonatkozó figyelmeztetés érvényes az ország egész területére. A lehulló csapadék mennyisége helyenként meghaladhatja a 15-20, a nyugati régiókban a 30-40 litert négyzetméterenként.

A weather.com előrejelzései szerint Székelyudvarhelyen változó időjárásra kell számítani: kedden és szerdán nappal 9 fok körül alakul a hőmérséklet, és helyenként felhős lesz az ég, szerda délután a nap is kisüthet. Ezekben a napokban 2 és 3 fok körül alakul az éjszakai hőmérséklet. Csütörtöktől esős, helyenként záporos időre számíthatunk, a szélerősség 15 és 25 km/h közötti lesz, a hőmérséklet azonban továbbra sem csökken.

A hét vége felé, pénteken túlnyomóan felhős időjárásra számíthatunk, a nappali hőmérséklet 7 fok körül alakul, éjszaka maximálisan 3 fok lesz. Esős hétvégére számíthatunk, szombaton és vasárnap is záporok várhatók, a nappali hőmérséklet 10 és 11 fokig is felmehet, éjszaka 3 és 4 fokra hűl le a levegő.