A fekete, az esernyő, és a kiegyenesedő tulipán

Fotók: Egyed Ufó Zoltán, Gál Előd

Az uh.ro márciusi eseménye különleges volt. A helyi RMDSZ úgy döntött, hogy utolsó kétségbeesésében a város kezébe adja a lehetőséget, hogy döntse el, ki az, akit hajlandóak lennének megválasztani majd polgármesternek. Mi pedig úgy döntöttünk, saját eseményen mustráljuk a jelölteket, mert semleges vizeken azért könnyebb kiszűrni a hangzatos mondatok mögül azt, hogy ki lenne a legmegfelelőbb ember a város élére. 

Az uh.ro, az olvasók, és a jelenlevők kérdéseivel izzadtak két és fél órán át a jelöltek. 

Az eseményt Szilágyi István, az uh.ro külső munkatársa moderálta, és elmondta a bevezetőben, hogy bár igyekeztünk bemutatni a jelölteket írásos anyagokkal, mégis más, amikor jelen vagyunk egy teremben az olvasóinkkal, és velük együtt a szemükbe tudunk nézni a jelölteknek. Most itt ez a mostoha feladat, hogy az este fergeteges hangulatát fordítsam vissza szavakra. Megpróbálom. 

Egyébként élőztünk mi is, mint Borboly, aki kíváncsi a részletekre, itt visszanézheti.

István bemutatta a jelölteket szigorúan ABC sorrendben: Demeter István (Szanepides Döme), Ilyés Szabolcs (Foreszt), Szakács-Paál István (Szinusz), itt Szinusz meg is jegyzi, hogy most már tudjuk, Benedek Árpád Csaba miért lépett vissza (nem volt elég erős a beceneve). Akit érdekel a valódi indok, itt elolvashatja.

Humorosabb kérdésekkel indított István, hogy oldódjon a hangulat, bár az est tervezésekor még nem tudtuk, hogy humorból jut majd bőven Szanepides Döme stand up-betétjeinek köszönhetően. 

Villámkérdések, és a három tulipán

Az első kör első feladata az volt, hogy minden jelölt rajzolja le, hogyan nézne ki tulipánként. Pár percet kaptak a rajzolásra, de nem voltak csendes percek ezek, Demeter István végig szórakoztatta a közönséget verekedős sztorikkal meg egyéb anekdotákkal.

Az ő tulipánja fekete lett, mert a franciáknál volt egy ilyen nevű betyár, aki a szegényeket védte, egy „rablóvezérnek nevezett, de nagyon jó ember”. A tulipán kacskaringós gyökerei a barátait ábrázolják, a tulipán közepében pedig ott az „aprócska szív, amit a városnak szeretne ajándékozni”.

Szinusz tulipánja az ő viszonyát jelzi az RMDSZ-el kapcsolatban, ami még egy picit görbe, de egyenesedik. Foreszt tulipánja komplex lett, régi RMDSZ tulipán, egy fenyő, ami az MPP-t szimbolizálja és az EMSZ lógója, mind egy nagy tulipán alatt, ami a jelenlegi tulipán alá betagozódott embereket szimbolizálja. Reményei szerint ez a betagozódás segít véget vetni a csatározásoknak, és igazi összefogás lesz belőle az RMDSZ esernyője alatt.

Milyen lenne a hivatali autójuk, ha polgármesternek választják őket? 

Foreszt megelégedne azzal, ami van, minek lecserélni, ha megy. Szinusz, ha új autót kellene vásárolnia, olyat vásárolna, amit helyi forgalmazó árul, és helyben szervizelhető. Szanepides Döme pedig annyira szereti a saját autóját, hogy használná inkább azt a hivatali helyett.

Milyen színű szalagot vágnának el az átadásokon?

Demeter István kék színű szalagot választana, mert kék az ég, a tenger, és a székely zászló is. A kék szín megnyugtató, és gyógyító hatású is Döme szerint. Ezek után Szinusz is a kék szalag mellett tette le a voksát, mert a hagyományokkal azért nem szakítana, s ha avatni kell, akkor a szalag is kell. Foresztet is meggyőzte Döme a kékkel, de azért hozzáfűzi, hogy eléggé hányingere van már a szalagvágásoktól, mert nagyon megunta a Facebook-politizálást, amit például a megyei elnök folytat. Azzal azért egyetért ő is, hogy az ünnepnek meg kell adni módját.

Mit tennének a választási csomagba, amiket a politikusok szoktak osztogatni választások előtt? 

Foreszt előre kijelenti, hogy semmit, mert nem lesz választási csomagja, a szavazatokat nem így szeretné megvásárolni. Szinusz szerint minden városlakó megérdemelne egy évben egy színház, könyvtár, vagy múzeumbelépőt. Ha lenne csomagja, ezt tenné bele, de nem lesz. Döme elmeséli, hogy mióta jelentkezett, egy kávét sem mer fizetni a barátainak, nehogy lefényképezzék. 

Mi a dresszkód egy átlagos munkanapon mint polgármester?

Röviden: elegánsan öltözne mindenki, Demeter István Under Armour pólót viselne az ingje alatt.

A villámkérdések után elérkeztünk a második körhöz, „komolyabb tulipánmezőkre” léptünk – ahogy István fogalmazott. Bár komolykodni Döme mellett nem könnyű. Az első kérdés ebben a körben, hogy 

mi lenne az első dolguk polgármesterként?

Demeter István vetetne egy széket ami megbírja, „mert a földön elég bolondul néz ki”. Majd bemutatkozna a kollégáknak, felmérné az ott lévő jó szakembereket, és megnézné, miben van hiány. Ezeknek az embereknek a hozzáértését, szakmai tudását venné igénybe, és leosztaná a feladatokat.

Szinusz is bemutatkozással kezdené, hozzáteszi, hogy ő menedzsment feladatként szeretné felfogni a polgármesterséget, nem politizálni szeretne. Ezért fontos bemutatkozni, megnyugtatni az embereket, és elmondani, hogy olyan városvezetőjük van, akire számíthatnak, és velük szeretné elkezdeni a közös munkát. 

Foreszt is bizalmat ígérne az embereknek, és bizalmat kérne, elmondaná, hogy ő bízik abban, hogy tudnak együtt dolgozni, egyetlen egy dolgot vár el, hogy közösen, egy irányba húzzák ezt a várost. 

Három projekt fontossági sorrendben, amit megvalósítanának az első mandátum alatt

Ilyés Szabolcs először a megörökölt projektcsomagot prioritizálná, kitalálná, hogyan lehet ezeket a projekteket minél költséghatékonyabban, jól és gyorsan befejezni. Ezt követően megtenne mindent, hogy az infrastruktúra és a közlekedés szempontjából a város elinduljon egy jó irányba. Nem hiszi azt, hogy négy év alatt elkészül majd a terelőút, de az első kapavágás már meg kellene hogy legyen. Harmadik projektként visszahozná a munka becsületét, vagyis olyan befektetéseket hozna a városba, ahol mindenféle ember talál olyan lehetőséget, amiért úgy érzi majd, hogy jobb itt élni, mint elmenni Svédországba hajón dolgozni.

Demeter István több járóbeteg-rendelőt létesítene, mert az orvosok sorban állnak a rendelőért, míg a betegek sorban állnak az orvosért. Elérné azt, hogy a biztosítóház szerződést kössön a magánrendelőkkel. Továbbá több hangsúlyt fektetne a nyugdíjasok igényeinek kielégítésére is. Harmadikként pedig uszodát létesítene.

Szakács-Paál István elmondja, hogy a legtöbb városlakónak apró problémái vannak, ezekre nyújtana gyors megoldást egy applikációval, ahol vállalni tudják, hogy ezeket az apró problémákat 30 nap alatt megoldják. A második az Udvarhely-kártya bevezetése lenne, amivel elősegítenék azt, hogy az udvarhelyi városlakók pénze az udvarhelyi vállalkozóknál maradjon, egy komoly hűségrendszert építenének ki, és a közpénzből fenntartott intézményekbe évente egy-két ingyen belépést adnának a városlakóknak.

A harmadik a közlekedési és a parkolási gondok megoldása lenne, többek közt az alternatív utak javítása, hogy a központot tehermentesítsék.

A következők körben különböző szituációkat kaptak a jelöltek, és el kellett mondaniuk, hogyan oldanák meg ezeket a helyzeteket polgármesterként.

Mit tenne Ilyés Szabolcs, ha felhívná egy újságíró, hogy miért túrták fel a friss aszfaltot?

Elmagyarázná a sajtónak, hogy miért volt szükség erre döntésre, mert ha feltúrták, akkor annak oka kellett legyen. Ez egy akkora város, és akkora közösség, hogy nincs miért kamuzni, ha nem is két perc alatt, két nap alatt biztos minden kiderül. 

Mit tenne Demeter István, ha a maszkosok és a DNA várná őt a városházán?

Néhány poénos megjegyzés után, hogy hogyan suppintaná meg őket, megválaszolja a kérdést. Ellenőrként tapasztalta, hogy pánikba esnek az emberek, mikor belép a konyhába. Magától felverődik a tojás is rántottának. Ő nem pánikolna, leülne velük, és megbeszélnék, hogy mi történt. Ha tudatosan követett el hibát, büntessék meg, ha nem, próbálják meg emberi módon orvosolni.

Szakács-Paál István hitelt venne fel, hogy megvalósulhasson egy projekt, vagy lemondaná inkább?

Mivel vannak nagyon kedvezményes hitelek, amiket például most ajánl a román kormány, azokat hiba lenne nem kihasználni. Egy jó hitel nagy segítség tud lenni, csak előtte mérlegelni kell. Most például útépítésre veszünk fel hitelt, ami szerinte nem termel pénzt nekünk, de ha egy inkubátorház, ipari park, vagy munkát adó uszoda építéséről lenne szó, akkor arra ösztönözné a tanácsot, hogy vegyenek fel egy kedvezményes hitelt.

Mit tenne Ilyés Szabolcs, ha nyomást gyakorolna rá a párt egy olyan ügyben, amivel nem ért egyet?

Nem tudja elképzelni, hogy megtörténne, de ha igen, és a nyomásgyakorlás az udvarhelyi közösség ellenére van, akkor természetesen szembefordulna az RMDSZ-szel, ebben az egy ügyben. Meg van győződve róla, hogy ha összeáll egy új városvezetés, egy új csapat, akkor legalább kétheti egyeztetések lesznek az RMDSZ vezetőivel, és a szenátorral. 

Ha Gálfi marad a polgármester, de RMDSZ-es többség lesz a tanácsban, hogyan viszonyulna a helyzethez Szakács-Paál István?

Nem hiszi, hogy bárki akadályozná Gálfi Árpád munkáját, a mostani tanácsnál sem látja ezt. Ha van a polgármesternek egy olyan javaslata ami a városlakók érdekeit szolgálja, akkor nekik kutya kötelességük megszavazni. Nem Gálfi Árpád ellen, vagy neki dolgoznának, hanem a városnak.

Polgármesterként mit üzenne Budapestnek, Bukarestnek, Brüsszelnek Demeter István?

Olyanná tenné ezt a várost, hogy mindenki jól érezze magát, s akkorára terjedjen a város, hogy Budapest, Bukarest, Brüsszelig érjen a határa. Azt üzenné egyébként, hogy kezdjenek tanulni magyarul, de üzenni csak a postagalambok szoktak.

Legyen egy kicsit gamat

Mit kezdene a nyomornegyedekkel, hogyan oldaná meg a szociális problémákat Ilyés Szabolcs?

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!