A diákok visszaülhetnek az iskolapadba?

Kinyit február 8-ától az iskolák többsége, amennyiben a járvány az elmúlt két héthez hasonlóan alakul – jelentette be csütörtökön Klaus Iohannis a Cotroceni-palotában. „Gyakorlatilag visszatérünk a decentralizált rendszerhez, amely figyelembe veszi a járvány alakulását az egyes településeken” – mondta.

Ennek megfelelően – magyarázta az államfő – az úgynevezett zöld övezethez tartozó településeken az összes iskola fizikailag kinyit, minden tanuló megy iskolába. A sárga övezethez tartozó településeken, az óvodások, az elemi iskolások, illetve a vizsga előtt álló nyolcadik és tizenkettedik osztályos tanulók vesznek részt az osztálytermi oktatáson. A piros övezetben csak az óvodások és az 1-4 osztályos tanulók járnak óvodába, iskolába, a többiek nem. Ha egy településen a fertőzöttségi arány meghaladja 6 ezreléket, a helységet vesztegzár alá vonják, az iskolákat bezárják és online oktatásra térnek át.

Az államfő hangsúlyozta: mindez csak akkor érvényes, ha a járványhelyzet nem romlik az elmúlt két héthez képest, végső döntést február 2-án hoznak.

Klaus Iohannis munkamegbeszélést folytatott csütörtökön Florin Cîţu miniszterelnökkel, Sorin Cîmpeanu oktatási miniszterrel, Vlad Voiculescu egészségügyi miniszterrel, Raed Arafattal, az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetőjével, valamint Dr. Adriana Pistollal, az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) keretében működő Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ (CNSCBT) vezetőjével, számol be róla az Agerpres hírügynökség.

Jelenleg Hargita megyében három település sárga, a többi zöld, erről itt írtunk bővebben.