A csűrkapun jött be, leszakította a könyöklőajtót

Több medvetámadás történt az éjszaka: Tarcsafalván juhok, Kecsetben borjúk, Kadicsfalván kecskék estek áldozatul.
Fotók: Biró István. Villanypásztorral felszerelt kapuk Tarcsafalván.

Tarcsafalváról kaptak segélykérő hívást a hatóságok szerdáról csütörtökre virradó éjszaka egy órakor. A lakosságot Ro-Alert üzeneten keresztül figyelmeztették a nagyvad jelenlétéről – közölte a Hargita megyei sürgősségi esetek felügyelősége (ISU).

– Szinte minden éjjel itt van a faluban, már nem lehet nyugodtan lenni tőle.

Direkt tyúkokat, juhokat keres, mert közelebb lett volna neki elvinni a két süldőt a kapu mellől, de ő a juhokat választotta megint. 12 óra után hoztuk haza az egyik utánfutót az udvarra. Fél egy körül lettünk figyelmesek a zajra: a csűrkapun bejött, leszakította a könyöklőajtót. Egy nagyobb bárányt vitt el magával, egy másikat keményen megsebesített – mondta telefonon Ekárt Gyula, a károsult gazda.

Ők kértek segítséget az egységes segélyhívón, de azt a választ kapták a hatóságoktól, hogy ha emberi élet nincs veszélyben, akkor nem tudnak a helyszínre küldeni senkit. Megjavították a leszakadt villanypásztort, majd lefeküdtek aludni.

 Medvetámadás Siménfalva községben. Egy megmaradt állat a korábbi támadásból.

– Négy óra 20 perckor keltem, hogy elrendezzem a teheneket, a kaput megint nyitva találtam. Ahogy bemegyek a pajtába, az állatokat ott találtam meggyámbászva, megmocskolva, három bárányt megint elvesztettem. Észrevettem fejés közben, hogy a templomkertben eszi az egyik elhurcolt bárányt a medve, elkezdtem hangoskodni, odadobtam egy petárdát, hogy elzavarjam onnan. Mindez a falu központjában történt.

Nem tudom, mikor tesznek már valamit, szinte mindennapos lett a medvelátogatás. Meg kell öljön egy-két embert, hogy valamit csináljanak az ilyen állatokkal? – kérdezi indulatosan a gazda.

A helyszínen járt a Szalon Vadásztársulat vadőre, Forgács Szabolcs is, aki szerint már tavasszal kérték a medve kilövését, de nem kaptak még választ kérésükre. Elmondása szerint a sorozatos medvetámadás mögött

ugyanaz a medve áll.

– Egy közepes medvéről van szó, ugyanazokat a nyomokat látom, mint a múltkor. Annak ellenére is veszélyes, hogy a falu udvarainak, kertjeinek nagy része be van villanypásztorozva. Több alkalommal is jártam a helyszínen, hogy elriasszuk a falutól, de megszokta a zajt, nem fél – mondja a vadőr.

Felvette portálunkkal a kapcsolatot a Szalon Vadásztársulat igazgatója, Balázs Sándor is, amint tudomást szerzett érdeklődésünkről.

– Az éjszaka folyamán a körzetünkben két helyen is pusztított a medve, nem csak Tarcsafalván volt medvetámadás. Kecsetben két borjút ölt meg, de még a kadicsfalvi szomszédságomban is kecskéket marcangolt meg a medve.

A vadásztársulat munkatársai jelenleg is a helyszínen vannak Kecsetben, keresik az egyik elhurcolt borjú maradványait, a másik az út szélén fekszik. Kivilágított, villanypásztorral ellátott helyszínről, Farkaslaka és Székelypálfalva közti területről vitte el a medve az állatokat – kezdi a beszámolót.

Majd azzal folytatja, hogy 2019-ben 47 darab jegyzőkönyvet továbbítottak a hatóságok felé, idén már 27-et, de kilövési engedélyt még nem kaptak. Állítását alátámasztotta a szerkesztőségünknek küldött minisztériumi – nemleges – válaszlevelekkel, amelyeket ide, ide, és ide kattintva olvashat el.

Több olyan medvét találtak már

a körzetükben, amit megmérgeztek az emberek, legutóbb Kecsetben, tavaly Kobátfalván fordult elő hasonló.

– Nem vagyok a medvék ellensége, de nagyon sok bajt okoznak a gazdáknak ezekben az időkben. Többet ártanak azzal a vadállománynak, hogy nem adnak ki kilövési engedélyeket, mert lassan elpusztulnak úgyis a medvék. Mert azzal, hogy lövöldözünk, ijesztgetünk, azzal nem oldunk meg semmit – mondja.

A kárfelméréssel

a községben Biró István, a siménfalvi önkormányzat mezőgazdasági referense foglalkozik, csütörtök délelőtt járt a helyszínen, hogy dokumentálja a tarcsafalvi esetet. Az elmúlt napokban eléggé meggyűlt a munkája, a hét elején Siménfalván, korábban Székelyszentmihályon és Bencédben járt a medve.

– A kárfelmérés alapja az, hogy az állatorvos megvizsgálja az elpusztult állatokat, igazolásokat állítson ki, majd törölje a bejelentett állatokat a nyilvántartásból. Jelen esetben fényképeket készítettem, amelyek alapján az Erdészeti Felügyelőség szakembereivel közösen megállapítjuk a kár értékét. A tarcsafalvi esetnél a medvetámadás tényét a törött csontok, a tüdőt átszúró oldalbordák, harapások nyomai jelentették – részletezte a szakember.