A családorvosi rendszer összeomlására figyelmeztetnek

A családorvosi szektor teljes összeomlásához vezet az idei költségvetési terv 25%-os csökkentése az előző évhez képest, hívja fel a figyelmet a családorvosok és általános orvosok országos társasága (SNMF) sajtóközleményében.

A családorvosok képviselői szerint egyébként is súlyos a családorvos-hiány, és a rendelők jövedelmeinek csökkentése még inkább súlyosbítaná ezt a helyzetet. Jelenleg a sürgősségi központok otthonról hozott pénzzel működnek, mert az orvosok még mindig nem kapták meg a fizetésüket október-december hónapokra, és az összes családorvos praxisát csak 40%-ban fizették ki novemberre.

illusztráció

Románia a legszégyenteljesebb helyeket foglalja el az egészségügyi állapot tekintetében, és ebben a helyzetben véli úgy a kormány, hogy itt az ideje tovább ásni az egészségügyi rendszert, a családorvoslás finanszírozásának csökkentésével. Közben a családorvosok munkáját nehezíti értelmetlen bürokratikus tevékenységekkel, és egy működésképtelen informatikai rendszer fenntartásával – állítja az SNMF.

Hangsúlyozzák, hogy olyan intézkedésekre van szükség, amelyek megoldják ezeket a helyzeteket, és semmi esetre sem szabad drasztikusan csökkenteni ezt az alapból elégtelenül finanszírozott egészségügyi szegmenst – írja a közleményre hivatkozva a Spotmedia.