A családban kellene elvégezni a nyáltesztet a gyerekeken?

A korábbi tervvel ellentétben ne a tanintézetekben végezzék el a nyáltesztet a gyerekeken, hanem a családban, különben fertőzési gócokká válhatnak a közoktatási intézmények, a legtöbb pedagógus pedig amúgy is elutasítja a szűrés elvégzését – véli a két legnagyobb tanügyi szakszervezeti szövetség, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és az Oktatási Szakszervezetek Szövetsége (FSE). Közleményükben arra kérik a kormányt, vizsgálja felül a diákok iskolai szűréséről készült útmutatót.

A szakszervezetek szerint a tesztelést könnyen elvégezhetik otthon a szülők, és így megakadályozható az is, hogy a fertőzött gyerekek terjesszék a vírust az óvodában vagy az iskolában. Emellett a diákok otthoni tesztelését javasolják az orvosok is, teszik hozzá.

Felhívják ugyanakkor a figyelmet, hogy a pedagógusok többsége elutasítja a szűrés elvégzését a gyerekeken, és nem is kötelezhetők arra, hogy ezt megtegyék. Ha pedig a kormány ragaszkodik az iskolai teszteléshez, akkor ezt a feladatot csakis egészségügyi alkalmazottakra bízhatja, mert megfelelő védőfelszerelés hiányában a tanügyi személyzet ki lesz téve a fertőzés veszélyének, érveltek.

Állásfoglalásukban a szakszervezetek emlékeztetnek arra is, hogy az egészségügyi minisztérium útmutatója szerint a nyáltesztes szűrés napján a gyerekek nem reggelizhetnek, és eszerint a gyerekek étlen-szomjan kellene iskolába menjenek, érvelnek javaslatuk mellett.

Agerpres