A cérnagyár mellől kellett elűzni a medvét

Szombatról vasárnap virradó éjszaka sem aludhattak valami jól az udvarhelyiek: a RO-Alert rendszer hajnali fél 4 körül medvére figyelmeztetett a Nicolae Bălcescu utcában.

A cérnagyár mellett, a Magdolna Impex lerakatánál figyeltek fel a betolakodóra, mondta el Gheorghe Suciu csendőrségi szóvivő, aki úgy tudja, az éjjeli őr hívhatta a 112-őt.

– Bárki is volt, nagyon jól tette, azonnal kell jelenteni, nem saját kézbe venni a dolgokat, vagy felvételeket készíteni s felrakni az internetre. Mi fel vagyunk szerelve mindennel, emberünk is van elég, azonnal küldjük őket a helyszínre, amint beérkezik a hívás. Volt egy eset Kovászna megyében, hogy a falubeliek maguk próbálták elzavarni a medvét, erre az megsebesített egy gyereket.

Mivel időben jelezték, az udvarhelyi helyszínre is időben értek ki a csendőrök, fény- és hangriasztással, szirénákkal és petárdákkal el is tudták űzni a vadat, amely vélhetően élelem után szaglászott a környéken – közölte a beavatkozás részleteiről.

Egy ilyen helyzetben a csendőrségnek nem is áll jogában tovább lépni, ha az állat magától nem tágít, össze kell hívniuk a helyi bizottságot, amelyet az új medvetörvény előír. Csakis a polgármester vezetése alatt dönthetnek elaltatásról, elszállításról vagy – támadás esetén – kilövésről, az állatorvos és a vadásztársulat közreműködésével – tisztázta a csendőrszóvivő.