A briteknél bevált a négynapos munkahét

Tízből kilenc nagy-britanniai cégnek bejött a négynapos munkahét, és meg is tartják ezt a rendszert. A munkaadók úgy találták, hogy az alkalmazottak termelékenysége nőtt a kísérleti projekt hat hónapja alatt – jelent meg a Biziday-en a Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A kísérletbe 61 brit vállalat 2900 alkalmazottját vonták be, akik átlagosan heti 34 órát dolgoztak heti négy munkanapon, és a fizetésük ugyanannyi volt, mint az ötnapos felosztás idején. A cégek 66%-ának 25 vagy annál kevesebb alkalmazottja volt, 22%-ának pedig 50 vagy annál több. A plusz szabadnap ideje változott: volt ahol szerdánként volt, máshol hosszú hétvégéknek örvendtek az alkalmazottak.

Az időszak végén a legtöbb vállalat arra a következtetésre jutott, hogy a munka és a magánélet jobb egyensúlya jobb munkahelyi termelékenységet biztosít, így a projektben részt vevő cégek közül 56-an (92%) döntöttek úgy, hogy folytatják a négynapos munkahetet.

A kutatás arra is rátért, hogy kevésbé valószínű, hogy az alkalmazottak felmondanának egy négynapos munkahetet alkalmazó cégnél, mint a hagyományosos társaiknál. Voltak olyan munkavállalók is, akik jobban preferálták a plusz szabadnapot, mint a fizetésemelést, 15%-uk szerint bármennyivel is nőne a fizetése, nem szeretne visszatérni az ötnapos hétköznapokhoz.