A betegek harmada koronavírusos a városi kórházban

Hat héten keresztül duplázódott a naponta regisztrált koronavírusosok száma egyik hétről a másikra. Most, október elsején ehhez képest „csak” háromezerrel több új fertőzöttről ír a Stratégiai Kommunikációs Csoport, mint egy hete, szeptember 24-én, amikor 7.000 körüli számról jelentettek, de ez a növekedés is elég volt arra, hogy 11.049-cel kedden rekordot döntsön az egy nap alatt regisztrált új esetek száma. Utoljára hasonlóan magas számok novemberben voltak, de akkor alig haladták meg a 10.000-et. A keddi rekord nem tartott sokáig, csütörtökön 12.032 új koronavírusos volt.

A héten a kórházakban kezelt páciensek száma meghaladta a 10.000-et, és pénteken az intenzíven közel 1.400-an vannak.19 megye fertőzöttségi aránya meghaladta a 3 ezreléket, és még többen közelítik azt. Hargita megyében a legalacsonyabb (1,16) az ezrelék, a legmagasabb Ilfov megyében (7,18), Bukarestben (6,64) és Temes megyében (6,34).

Az október elsejei adatok szerint:

Országos adatok
A grafikonok trükkös dolgok: keresgélhetsz bennük dátumok, helyek szerint, a fenti fülecskéket is váltogathatod, cserébe pedig csupán egyes böngészőkben esznek meg egy-egy ékezetet.

A megyében

átlépte a 9.000-et az eddigi összes fertőzött száma. Míg a múlt héten még az ötvenet sem érte el a naponta regisztrált esetek száma, ezen a héten már igen, csütörtökön és pénteken már a százhoz közelít. És már egyértelműen véget ért az az időszak, amikor alig halnak meg emberek a megyében koronavírus miatt – a nyár folyamán, július elejétől egészen az elmúlt hétig három halottról jelentettek –, olyan napok is vannak, amikor három halottról számol be a Hargita megyei prefektúra.

A városi kórház

betegei harmadát koronavírus miatt kezelik, jelenleg 72 fertőzött van befektetve, közülük 17-en rendelkeznek udvarhelyi lakhellyel Zörgő Noémi, a kórház sajtószóvivője szerint. Csütörtökön még ennél is többen voltak, 75-en, ez volt a negyedik hullám eddigi legmagasabb száma. Az intenzív osztály folyamatosan foglalt, pénteken tíz betegből mindenki gépi lélegeztetésben részesül, két beteget intubálni kellett. A 72 betegből 4-nek enyhe tünetei vannak, a többiek középsúlyos vagy súlyos állapotban vannak. Jellemzően a koronavírussal beutalt betegeknek csupán 9 százaléka van beoltva, az intenzív osztályon már szeptember 19-e óta telt ház van.

Székelyudvarhelyi adatok