A belépő mellé egy himnusz jöhet?

Kihirdette csütörtökön Klaus Iohannis államfő a törvényt, amelyik arra kötelezi a rendezvényszervezőket, hogy a belépőjegyekhez, illetve meghívókhoz csatolt nyomtatott szórólapokon vagy kivetítőkön tegyék hozzáférhetővé a román himnusz rövidített (négy versszakos) változatának szövegét, írja az Agerpres. A jogszabály a nemzeti jelképekről szóló 1994/75-ös törvényt módosítja.

A módosítás célja, hogy minél többen tanulják meg a himnuszt, „érvényt szerezve ezáltal annak az alkotmányos rendelkezésnek, amely nemzeti jelképpé nyilvánítja az ország himnuszát”.

A Jurnalul.ro oldal információi szerint a törvénymódosítást Bogdan Matei, Daniela Oteșanu, Eugen Neață és Ștefan Ovidiu Popa PSD-s parlamenti képviselők indítványozták. Az elfogadott törvény értelmében kötelező énekelni a nemzeti himnuszt a nemzeti jellegű eseményeken és ünnepségeken, a román himnusz napján, és egyéb nemzeti jellegű hivatalos eseményeken.

A Jogalkotási Tanács (Consiliul Legislativ) és a Gazdasági és Szociális Tanács (Consiliul Economic și Social – CES) már jelezte, hogy ez a gyakorlat nem lesz fenntartható és környezetkímélő.

A törvény előírásainak elmulasztása kihágásnak minősül, amiért 2.500-5.000 lejes bírság szabható ki.

Kiemelt kép: Prosport