A balesetek hete volt

Tíz autóbalesethez riasztották a mentőket a múlt héten, de rengeteg volt a lázas ember is, egy személyt rovarirtó mérgezett meg.
Fotó: Szabó Apor

A Hargita Megyei Mentőszolgálat november 4-e és 11-e közötti statisztikáját ezúttal a különböző traumát szenvedett emberek vezetik, összesen negyven ilyen esetről számolt be az intézmény munkatársa.

A szív-érrendszeri problémák szokás szerint sokaknak gondot okoztak, magas vérnyomás miatt harminckilencen kerültek a mentőbe, szívinfarktust hat személy szenvedett, különböző szívbetegségek miatt huszonnégy ember szorult segítségre. Agyvérzés is majdnem ugyanennyi, szám szerint huszonhárom esetben történt.

Az elmúlt hét alatt harmincöten lázasodtak be annyira, hogy kórházba kerüljenek miatta, hét személy csonttörést szenvedett. Tizenkilenc alkalommal szülő nőkhöz hívtak segítséget.

Epilepsziás krízise két embernek volt, ittas állapotban húszan, ájulás következtében tizennégyen kerültek a mentőautóba. Asztmás rohamot egy személy kapott, agitált elmeállapotban huszonhárom, gyomorgyulladás és gyomorvérzés miatt négy-négy személyt láttak el. Rángógörcs hét esetben okozott gondot, a nehézlégzés is sokaknál jelentkezett, harminchat ilyen esetet regisztráltak.

Három személy gyógyszerekkel próbált öngyilkosságot elkövetni, egy másik ember pedig rovarirtó miatt kapott mérgezést. Sárgaságot egy betegnél állapítottak meg, közterületről nyolc alkalommal riasztották a mentőket, ezen kívül hat alkalommal halálesetet regisztráltak.

A megye területén múlt héten tíz autóbaleset történt, ezekben összesen tizenkét személy sérült meg.

Amennyiben súlyos lelki nehézségekkel küzd, az öngyilkosság gondolata foglalkoztatja, vagy közeli hozzátartozójának, ismerősének öngyilkosságra utaló jeleket fedez fel viselkedésében, forduljon segítségért. Az Áradat Egyesület által működtetett Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély Szolgálatot a 0754-800 808-as telefonszámon hívhatja hétköznapokon 19-23 óra között, vagy írhat a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com e-mail címre. Az önkéntes szakemberek részéről a diszkréció mindkét esetben garantált.