A 2024-ben kezdődő tanévtől lesz portfóliója a diákoknak

A Klaus Iohannis államfő által kezdeményezett Képzett Románia elnevezésű reformcsomag egyik alapmódosítása, hogy a diákoknak személyes portfóliójuk lesz, amelyet az elemi osztályokban a tanító, majd a szaktanárok évente töltenek ki. „Ebből kiderül, hogy a gyermek egy-egy tantárgyból hogyan fejlődik, milyen beállítottságú, így a dokumentumot a nyolcadik osztályban esedékes pályaorientáció során is figyelembe veszik. Zenéből, rajzból és testnevelésből nem lesznek jegyek, hanem minősítéseket kapnak a diákok, ami lehet átmentő vagy elégtelen” – magyarázták a reformot, még 2022 nyarán, annak közvitára bocsátásakor.

Az új közoktatási törvény tervezete szerint a diákok személyes portfoliója a 2024-2025-ös tanévben a középcsoportba lépő óvodások és az előkészítő osztályba járó diákok generációjától kezdve lesz kötelező, adta hírül az Agerpres hírügynökség a tanügyminisztérium szerdai Facebook-bejegyzésére hivatkozva. A bejegyzésben emlékeztettek, hogy a személyes portfólió a kötelező oktatás első évétől a középiskola befejezéségig végigkíséri majd a tanulók tanulmányait.

A portfólió többek között a tanulmányi eredményeket, az országos felmérőkön elért eredményeket, a kimaradt tananyag pótlására vonatkozó ajánlásokat, a különböző keretek között elsajátított kompetenciák értékelését követően szerzett okleveleket, bizonyítványokat vagy egyéb dokumentumokat tartalmazza – írják.

Fotó: archívum