A 155 éves Székely Dalegylet szülinapjára várnak (frissítve)

Fotó: Székely Dalegylet Facebook-oldala

A Székely Dalegylet fennállásának 155-ik szülinapját koncerttel ünnepli a művelődési ház nagytermében április 15-én, szombaton 18 órától – írják az intézmény Facebook-eseményében.

A koncertet megelőzően, csütörtökön 17 órától a művelődési ház kis kiállítótermében várnak egy nosztalgiázó kiállításmegnyitóra, amelyen többek között megmutatják az 1894-ben Fiuméban elnyert babérkoszorút, korabeli fényképeket, serlegeket, zászlókat.

Felhívják a figyelmet, hogy az eseményeken fotó- és filmfelvétel fog készülni, tehát a részvétel beleegyezést jelent abba, hogy az eseményen készült felvételeken szerepelhet, és abba, hogy a művelődési ház ezeket programjainak népszerűsítése céljából felhasználhatja.

A Székely Dalegyletet 1868-ban alapították, az idők folyamán egybefogta az udvarhelyi zenekedvelő polgárokat, hosszú fennállása alatt számos országos és nemzetközi elismerést érdemelt ki.

A két világháború között a magyar kórusmozgalmat összefogó Romániai Magyar Dalosszövetség tagjaként a Székely Dalegylet tevékenyen részt vállalt a dalkultúra ápolásában. A második világháború után egy ideig szünetelt a dalegylet tevékenysége, ettől függetlenül megünnepelte 1958-ban a város a kórus fennállásának 90. esztendejét.

A múlt rendszer akadályainak megszűnésével a dalegylet számára ismét kinyílt a nagyvilág. 1990 után számos hazai és nemzetközi vendégszereplésen vettek részt, ugyanakkor 2005-ben elnyerték az Aranykoszorús Kórus címet és a Kodály-díjat – írják a dalegyletről a művelődési ház weboldalán.