80 százalék koronavírus, 20 egyéb

A románandrásfalvi önkormányzat tevékenységének nyolcvan százalékát a koronavírussal kapcsolatos teendők teszik ki, csak húsz százalék marad egyébre – fejtette ki Nagy Lajos, a község polgármestere megkeresésünkre.

Annak ellenére, hogy a hivatal munkatársai mindannyian dolgoznak, csak sürgős ügyeket intéznek a kialakult helyzet miatt.

– Nyilatkozatokat hordtunk szét a községi élelmiszerüzletekbe, hogy kijárás esetén a lakók tudják vinni a dokumentumokat. Sokan hívnak telefonon, érdeklődnek az intézkedésekről. A tévéből követik az emberek a helyzetet, tudatosult bennük az, hogy komolyan kell venni a járványt. Nagy könnyebbség, hogy mezőgazdasági munka miatt elhagyhatják az idősek otthonaikat, vagy ki tudnak menni bevásárolni két órára naponként – mondja a községvezető.

Vasárnap fertőtlenítették a község utcáit a Villám Önkéntes Tűzoltó Egyesület segítségével, pénteken a közintézmények következnek. Tervek szerint az utcákat következő vasárnap újra lefertőtlenítik.

Négy személy házi karanténban

A községhez tartozó településeken (Románandrásfalva, Kissolymos, Nagysolymos, Székelyhidegkút, Újlak) jelenleg négy személy van házi elkülönítésben, ketten Ausztriából, ketten Németországból. Ma éjszaka négy családot várnak haza Magyarországról, ők a jelenlegi törvénykezés értelmében házi karanténba kell, hogy vonuljanak.

A községvezető szerint a községből senki sincs intézményes karanténban.

Szerdán kapják kézhez a Székelykeresztúri cég által varrt sebészeti maszkokat, első körben száz darabot osztanak ki azoknak a személyeknek, aki fertőzésnek kitett helyeken dolgoznak.

Kiemelt kép: Fertőtlenítés a község utcáin. Fotó: Villám ÖTE Facebook-oldala

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Március 25-ei híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!