8 fényperc alatt megnyerték a Siculus Fesztivált, és nem állnak meg

Tíz együttes lépett fel a X. Siculus tehetségkutató és zenei fesztiválon Székelyudvarhelyen, augusztus 12–14. között, amelyre Erdély több városából neveztek be zenekarok, hogy megmérettessenek egymással.

A temesvári 8 Light Minutes fiatal zenészekből álló, öt tagú rockegyüttes már harmadik alkalommal látogatott el Székelyudvarhelyre, a Siculus Fesztiválra, ezúttal győzelemmel járt látogatásuk: a zsűri döntése alapján ők söpörhették be az 1.000 eurós fődíjat. Élményeikről és az együttesről a banda frontemberével, énekesével, Szabó Abigéllel beszélgettem.

Funky kalapoktól nyolc fénypercnyi távolságra

– Pontosan nem tudom, hogy hat, hét vagy nyolc évvel ezelőtt alakult-e az akkor még Funky Hats névre hallgató együttes, de az biztos, hogy akkor még gyerekek voltak a zenekar tagjai. „Én talán 12 éves lehettem, gyerekzenekarként kezdtük. Édesapám gitártanár, volt egy szabadidős zeneiskolája, ott volt lehetőség megtanulni mindenféle hangszeren játszani. Indított egy projektet, amiben gyerekzenekarokat alakított és igazából mi azért kerültünk össze, eleinte csak négyen, mert csak mi voltunk magyarok” – mesél a kezdetekről Abigél.

Az akkoriban még főleg feldolgozásokat játszó hobbizenekar idővel komollyá nőtte ki magát. A szemléletváltáshoz egy különleges név és arculat is dukált, olyan, ami az együttest is jellemzi:

„Éreztük, hogy kell valami újítás, hogy ne úgy emlékezzenek ránk, mint a kisgyerek zenekar, hanem most már látsszon, hogy komolyabban gondoljuk. A névváltoztatáshoz az is hozzátartozott, hogy a  Funky Hatsben benne van funk, ami egy zenei stílus, és mi nem igazán azt képviseljük, nem akartuk, hogy ez kavarodást okozzon az emberek fejében. Az új nevet – 8 Light Minutes – annak alapján választottuk, hogy mindannyian szeretjük a galaxis témát. Emlékszem, hogy az iskolában óra alatt olvasgattam a témában és megragadta a szemem az 8 light minutes kifejezés. Írtam a fiúknak, és egyöntetűen erre esett a választásunk. Egyébként 8 fénypercet jelent, ennyi idő alatt érnek el a Nap sugarai a Földre” – emlékszik vissza az együttes frontembere a névválasztásra. Az együttes logója is a galaxis témához kapcsolódva a bolygókat és a Naptól való távolságukat szimbolizálja, magyarázza.

Az 8 Light Minutes együttes tagjai Szabó Abigél (ének), Kelemen Márk (dobok), Kőnig Dávid (basszusgitár), Tóth István (gitár) és Makkai Gergő (ritmusgitár). 

Temesvártól a Siculusig vibe-oltak

Nem először mutatták meg magukat a Siculus Fesztiválon. 2019-ben elvitték a fesztivál Legjobb szerzeménynek járó díját, 2020-ban ismét megmérettették magukat, idén pedig elvitték az 1.000 eurós fődíjat. 

„Egyértelműen tudtuk, hogy visszamegyünk a Siculusra, mert tényleg annyira jó. Nincs versenyhangulat, mi is úgy mentünk, mintha szimplán koncerteznénk. Szerintem ez is rátett arra, hogy sikerélményünk volt. Zenélni mentünk, el is felejtettük, hogy pénzről van szó. Jó atmoszféra alakul ki az összes zenekar között, nem volt olyan, hogy versenytársak, ellenségek vagyunk” – beszélt az együttes egyetlen női tagja a Siculus fesztivállal kapcsolatos élményeikről, majd azt is elmesélte, hogyan telt el a hétvége Udvarhelyen. „Napközben nagyrészt ott voltunk a versenyen a parkban, természetesen megnéztünk más zenekarokat is. Este meg szerintem volt egy kis klikkesedés a zenekarok közt. Ezzel nincsen gond, megtalálták a zenekarok egymást, hogy kikhez van inkább közük zeneileg. Mi is megtaláltuk azt a zenekart, akivel az estéket együtt töltöttük.” – meséli Abigél, hozzátéve, az együttes kifejezetten szereti Székelyudvarhely nyugodtságát a temesvári és budapesti – ahol Abigél jelenleg tanul – zajhoz képest.

Még a győzelem mámorában van az együttes, így részleteket nem tudnának mondani a nyereményről, de ami biztos, hogy stúdiófelvételre költhetik el az összeget, mondja Abigél.

„Egy, ami biztos, tovább csináljuk.”

– válaszolja rögtön a 8 Light Minutes frontembere, amikor az együttes további terveiről kérdezem.

Az együttes első albuma, az Ébredj fel 2021 júliusában debütált, de ezt megelőzően is jelentkeztek számos saját szerzeménnyel. „Az első dalunkat úgy írtuk meg, hogy akkor még apukám vezette a bandát és kérte, hogy a következő próbára mind hozzunk tíz szót, amiről szeretnénk, hogy szóljon a dal. Főleg a temesvári közönség a mai napig nagyon szereti ezt a dalt.” 

Azóta kicsit más lett a dalszerzés metódusa, a szövegeket Abigél írja, az instrumentális részt pedig mindig valamelyik más tag. A legutóbbi Az egész csak játék című dal alapja, a banda legújabb tagjának, Gergőnek köszönhető.

Az idei fesztivál fellépéseket egy Temesvár közeli rendezvényen kezdték el, azóta koncerteztek már a Vibe-on, a Double Rise-on, a Siculuson, szeptemberben a Mente fesztiválon vesznek részt, valamint a 30Y együttes előzenekara lesznek Pécsen. 

Minden egyes koncert annyira más, hogy soha nem tudjuk, mire számíthatunk. De a közt is van különbség, hogy határon túl zenélünk, Erdélyben vagy itt nálunk, a Bánságban. Talán picit a magyarországi koncerteken jobban megértik a zenénket, de most Erdélyben is ezt éreztük. Szóval teljesen változó, nem tudom még meghatározni, hogy miért, de más a határon túl.”

Egy új albumot is szeretnének az őszi-téli alkotói időszakban, mivel a nyarat inkább a koncertezésre szánták. 

„Próbálunk megmaradni együtt, ami nem könnyű. Én Budapesten tanulok, ezért év közben elég nehéz volt gyakran hazajárnom, de úgy éreztem, megéri, még akkor is, amikor hat órát utaztam haza tizedjére is egy hónapban. Annyira megszerettem az egész együttest, nyálasan szólhat, de családként tekintek rájuk. Teljesen a sajátomnak érzem az 8 Light Minutes-t, amikor bemutatkozom, ugyanolyan természetesen jön, mint az hogy hány éves vagyok.” – összegezte a zenekar frontembere.

Kiemelt kép: Siculus Fesztivál Facebook-oldala

A cikk az uh.ro 2022-es nyári gyakornoki programjának keretében jelent meg Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának támogatásával.