8 + 8 film a nagy karácsonyi zabálás helyett

Karácsonykor két dolgot lehet igazán jól csinálni. Filmet nézni és zabálni. Mivel a zabálás maradandó károsodásokat okoz, mi inkább a filmnézést ajánljuk.

Sőt mivel két szabadnapunk is van egy teljes filmmaratonban gondolkoztunk.

A filmek kiválogatásakor fontos volt, hogy a lista egy kicsit továbbrepítsen a szokásos karácsonyi filmajánlásokon, mint például a Reszkessetek Betörők, az Elf avagy a Die Hard. Persze ettől függetlenül, ahogy a nevében is benne van, a Reszkessetek Betörők, örök.

Most kihagytuk az ezerszer újranézett karácsonyi filmeket és azokat válogattuk össze, amelyeket reményeink szerint ezután fogtok ezerszer újra nézni. Legalábbis párat belőlük.

Mivel annyira különbözőek vagyunk, válogattunk különböző kultúrákból, különböző stílusokból, hogy mindenki kapjon valami érdekeset. Van itt film 1940-től napjainkig, korhatáros, animációs, francia vagy akár magyar író tollából származó is.

Karácsony a családdal

Saroküzlet 1940 (The shop around the corner)

Egy sikeres magyar színdarab (Illatszertár) filmes feldolgozása, aminek a színhelye egy bőrönd üzlet. Karácsony közeledtével egyre több probléma adódik az üzlet körül és pont ekkor toppan be egy éles eszű hölgy, aki munkát keres. A bejáratott eladó, főhősünk, akit James Stewart alakít, megpróbálja közölni vele, hogy nincs üresedés, de a tulajdonosnak mégis imponál a hölgy, ezért felveszi. A két eladó innentől egy kicsit neheztel egymásra, kapcsolatukat bonyolítja, hogy apróhirdetésen keresztül leveleznek egymással, egymás tudta nélkül.

A film bekerült a Time magazin 100 legjobb film válogatásába és az American Film Institute 100 legjobb szerelmi történet válogatásába is.

* * * * *

Az élet csodaszép 1946 (It’s a Wonderful Life)

Egy igazi klasszikus, ami egy kalandos életről álmodozó férfiról, George Bailey-ről szól, aki karácsonykor egy pénzügyi válság közepén lelki válságba kerül és véget akar vetni az életének. Ekkor lép közbe az amatőr őrangyala, Clarence, hogy segítsen neki.

Van színes verzió is

* * * * *

Segítség, apa lettem! 2000 (The Family Man)

Adott egy boldog ember, akinek megvan mindene, csúcs karrier egy tőzsdei cégnél, rengeteg pénz és a karácsonyt egyedül ünnepli, amivel nincs is semmi baja. Majd összefut egy emberrel, akinek megpróbál segíteni, de végül kiderül, hogy talán ő az, akinek segítségre van szüksége.

* * * *

8 nő 2002 (8 femmes)

Adott 8 nő és egy halott férfi, na meg a karácsony. A tettes csak a házban lehet, mivel a heves havazás elzárta őket a külvilágtól. Egy érdekes kis francia krimi, Agatha Christie rajongóknak.

* * * *

Négy karácsony 2008 (Four Christmases)

Adott egy pár, akik minden karácsonykor elutaznak nyaralni, valamilyen messzi meleg tengerpartra, távol a rokonoktól. Ez most nem sikerül nekik és kénytelenek végig látogatni mindkettejük rokonságát, ahol sikerül még jobban megismerniük egymást.

* * *

Noelle 2019

A mikulás szerepe apáról fiúra száll már nemzedékek óta. A film éppen egy ilyen generációváltást mutat be az Északi-sarkon, persze egy kis bökkenővel. Milyen bonyodalmakat szülhet az, ha a karácsony szellemét nem a Mikulás fia, hanem a lánya érzi meg?

* * *

Kié lesz a karácsony? 2022 (Your Christmas or mine?)

Egy fiatal pár a vasútállomáson eldöntik, hogy nem ez lesz az a karácsony, amikor bemutatják egymást a szülőknek és inkább külön töltik a karácsonyt, a családdal. Majd mielőtt elindulna a vonat, mindketten vonatot cserélnek, hogy meglepjék egymást. Az állomáson egymás mellett elhaladva egyáltalán nem tudják, hogy éppen karácsonyt cseréltek. Vajon képesek lesznek visszatalálni egymáshoz?

* * * *

A karácsony szellemében 2022 (Spirited)

Fogták Charles Dickens Karácsonyi énekét és egy kicsit kiszínezték, majd humort adtak hozzá és éneket. A két főszerepbe pedig korunk két legrelevánsabb komikusát, Will Ferell-t és Ryan Reynolds-ot helyezték. Az eredményt érdemes megnézni.

* * * *

Karácsony a barátokkal (16+) :

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!