777 az újabb napi rekord, meghaladtuk a 35 ezret az országban

A nyolc új eset mellett tíz új gyógyultról is beszámolt csütörtökön délben a Hargita megyei prefektusi hivatal, így az összesen diagnosztizált 403 esetből jelenleg 83 aktív fertőzött van nálunk, közülük 73-an az udvarhelyi és csíkszeredai kórházakban fekszenek, tízen tünetmentesek és kérvényezték kiutalásukat.

A tünetmentes betegek kiutalása azért lehetséges, mert alkotmányellenesnek nyilvánította korábban az Alkotmánybíróság az erre vonatkozó minisztériumi rendeletet: csak a parlament által jóváhagyott törvénnyel lehet az állampolgárok szabadságjogait korlátozni. Jelenleg a parlamentben zajlik a törvényről szóló vita, a képviselőház elfogadta, a döntő ház a szenátus. Várhatóan a hét folyamán elfogadják a törvényt, a képviselőház ebben a formában szavazta meg.

A megyei halálesetek száma eggyel nőtt, összesen 12-re, az országban összesen 19 személy (14 férfi, 5 nő) hunyt el az utóbbi nap során: ketten-ketten 40 és 49, illetve 50 és 59 év közöttiek, hatan a hatvanas, hárman a hetvenes éveikben, hatan nyolcvan felett jártak. Egyetlenegy esetben nem volt ismert társbetegsége a páciensnek. Súlyos állapotban jelenleg 261 páciens fekszik az intenzív osztályokon.

Az új esetek száma

az országban újabb rekordot döntött, szám szerint 777 fertőzést jegyeztek az elmúlt 24 órában a Stratégiai Kommunikációs Csoport tájékoztatása szerint. Az összesen fertőzött 35.003 személyből 24.335-öt kiutaltak: 22.189-et gyógyultként (140-et az elmúlt napon), 2.146-ot azért, mert tünetmentes és túl van a 10 napos kórházi megfigyelésen. További 757 COVID-pozitív személyt is kiengedtek, kérésre.

906.015 tesztet végeztek el összesen a járvány kezdete óta az országban, ebből 19 097-et az elmúlt 24 órában. A mai szám tehát 4%-os fertőzöttséget mutatott a letesztelt lakosság körében, miközben március végén a 20%-ot is elérte. Az aránybeli csökkenés annak köszönhető, hogy jelentősen kiterjesztették a tesztelt személyek körét, az áprilisi rekordok idején ugyanis feleennyi tesztből jöttek ki a négyszáz körüli új esetek.