65-re nőtt a fertőzöttek száma Hargita megyében

Szombaton és vasárnap összesen 29 teszt eredménye lett pozitív az új típusú koronavírusra a megyében. Ismereteink szerint két új fertőzéses góc van a megyében, mindkettő Csíkszéken. A csíkmindszenti gáborok és egy csíkszeredai ásványvíztöltő gyár, a Mineral Quantum kft. munkatársai érintettek.

Szombaton 18, vasárnap 9, hétfőn 2 új fertőzést regisztráltak a megyében. A szombati esetek egy ásványvíztöltő-gyárban voltak, a Székelyhon információi szerint először 2 takarító lázasodott be, családorvoshoz fordultak, akik lázcsillapítót írtak fel, de nem teszteltették le a két beteget. A Spring Harghita ásványvizet töltő vállalat saját költségén végeztette el a tesztet, kiderült, hogy a két lázas beteg koronavírusos, innentől a közegészségügyi igazgatóság átvette a teszteléseket, és további fertőzéses eseteket tártak fel, eddig összesen 20-at.

Vasárnapra még két gyári alkalmazott tesztje lett pozitív, egy csíkborzsovai esetről is informáltak, a többi hat fertőzött a mindszenti romák közül való. A hétfői statisztikában 2-vel emelkedett a pozitívan teszteltek száma, ők szintén Csík térségéből vannak, de Udvarhelyen kezelik őket. A gyár működését felfüggesztették, a kontaktszemélyeket házi elkülönítésre kötelezték, a járványtani ankét folyamatban van. Jelenleg 45 személy van orvosi megfigyelés és kezelés alatt a csíkszeredai és udvarhelyi kórházakban, 19 a gyógyultak száma, egy személy elhunyt.

Május 18-ra 248-ról 218-ra csökkent az intézményes karanténban levők száma Hargita megyében, ami valószínűleg annak a következménye, hogy a szükségállapot lejártával a külföldről hazaérkezőknek már csak házi elkülönítésbe kell vonulniuk, intézménybe azokat viszik, akik nem tartják be a házi karantént, illetve, akik így védenék családtagjaikat a megfertőződéstől. Házi elkülönítésben 474-en vannak, ez 78-as növekedést jelent egy nap alatt, péntek óta pedig 145-tel nőtt a számuk.

Az országban

nem volt jelentős a napi fertőzések száma, szombaton megugrott 267-re, vasárnap 167 és hétfőn 165 új esetet regisztráltak, azonban hétvégén valószínűleg kevesebb tesztet is végeznek. Így az igazolt fertőzések száma 17.036 volt a hétfő déli statisztika szerint. 9.930 személyt gyógyultnak nyilvánítottak, 1.107 ember meghalt, jelenleg 193 betegnek annyira súlyos az állapota, hogy az intenzív osztályon kezelik.

A BBTE közgazdaságtudományi karának kutatói infografikákat készítettek a járvány alakulásáról és gazdasági hatásairól.

Románia területén 12.351 személy van intézményes karanténban, 17.797 pedig otthoni elkülönítésben. Hétfőig 313.621 tesztet végeztek el.