614 az új csúcs!

Az előző napi 555-ös jelentést követően, július 9-ére ismét rekordot döntött Romániában az igazolt koronavírus-fertőzések száma. Egy nap alatt 614 új fertőzést diagnosztizáltak 13.179 teszt elvégzése után, ezzel 30.789-re nőtt az összes, eddig regisztrált fertőzött száma az országban.

Közülük 22.574 pácienst hazaengedtek már a kórházból, 20.969-et gyógyultan, 1.605-öt pedig tünetmentesen a fertőzés megállapítása utáni 10. napon. Jelenleg 214-en vannak a kórházak intenzív osztályain súlyos állapotban.

Visszacsapott az első hullám, tisztán kivehető az U alak a BBTE görbéjén.

Tegnap óta 17 koronavírus-fertőzött ember halt meg: 13 férfi és 4 nő az Argeș, Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Brassó, Dâmbovița, Galac, Gorj, Tulcea, Vrancea megyei és bukaresti kórházakban. Közülük egy a harmincas éveiben járt, hárman a negyvenes korosztályból voltak, öten hatvanasok, négyen hetvenes éveikben voltak, és szintén négyen 80 év fölöttiek. Egy kivétellel mindeniknek volt ismert társbetegsége a koronavírus-fertőzés szövődményein kívül. Velük együtt 1834-re nőtt az elhunytak száma.

Eddig 809.663 tesztet végeztek összesen.

Hargita megyében

hárommal több, összesen 360 esetet jegyeztek eddig, 277-en már meggyógyultak, 11 beteg elhunyt, 72 személy van orvosi felügyelet alatt a székelyudvarhelyi és csíkszeredai kórházakban.

A karanténban és otthoni elkülönítésben levők számát hétfő óta nem közli a Stratégiai Kommunikációs Csoport, egy alkotmánybírósági döntés nyomán ugyanis alkotmányellenesnek bizonyult a kormány erre vonatkozó rendelete. Ennek nyomán több tízezren lehetnek, akik kontaktszemélyekként fertőzöttek lehetnek, de elhagyták a karantént és a lakhelyi elkülönítést.

A koronavírusfertőzés megelőzésének főbb szabályai:

  • maszk viselése zárt, nyilvános térben
  • tömeg kerülése
  • húsz másodpercig tartó szappanos, melegvizes kézmosás minél gyakrabban

Ne üljünk fel az összeesküvés-elméleteknek, és ne is essünk pánikba, de legfőképp beteg és idős embertársaink élete védelmében tartsuk be az alapvető higiéniai ajánlásokat!