5+1 könyv gyerekeknek szobafogság idejére

A gyerekek érdeklődnek, kérdések fogalmazódnak meg bennük, és főleg bennünk. Hogy könnyebben átvészeljük ezt az időszakot, olvassunk!
fotó: Gálfi Éva

Vírusok, világjárvány, karantén. Embert próbáló időszakban vagyunk. A gyerekek érdeklődnek, kérdések fogalmazódnak meg bennük. Mi is nehezen értjük meg a körülöttünk történteket, sokszor szavak nélkül maradunk. Hogy könnyebben átvészeljük ezt az időszakot, olvassunk, olvassunk és olvassunk, persze otthonról. Mindenkinek ez a legjobb!

Összegyűjtöttem 5+1 könyvet és bónuszként egy társasjátékot erre az időszakra, bacikról, vírusokról, emberi testről, elmúlásról, elfogadásról, matematikáról.

1. Mi az a baci! 3+

Lilus, amint meglátta ezt a könyvet, kérte, hogy vegyem meg. Aztán mégis csak a kívánságlistára tettük fel. Azóta egy kis idő eltelt, változtak a dolgok, és most már fontosnak tartottam, hogy legyen a kis könyvtárunkban ez a könyvecske is. Játékosan, nyitható fülecskékkel, választ kapunk, hogy hol élnek a bacik, mik a vírusok, hogyan terjednek, megtudunk-e küzdeni velük, hogyan segíthetnek a gyógyszerek, és hogyan is állítható meg ezek terjedése.

2. Milyen a tested? 5+

Na, ez az a könyv, amit egyből megvettem – Lilus örömére, de persze a kicsi Oli is imádja lapozgatni. Ez a könyv hasznos, vicces, szuper kivitelezésű, rengeteg infóval, kukucskáló ablakkal (ablak az ablakban és még abban is ablak). Bemutatja a táplálkozást, életben maradást, a csontokat és az izmokat, agyat, érzékelést, a növekedést és gyógyulást, és a végén pár érdekességet is megtudunk a testről: Hogyan nő a tested? Mi lesz, ha megsérülsz? Mit csinál az agyad? Miért ver a szíved? Mitől tüsszentesz? A válaszok ott vannak a könyvben, és akár az aktuális kedvencek közé is tehettem volna, mert a gyerkőcök imádják, kicsitől-nagyig.

3. A lány, aki orvos akart lenni 6+

Vajon milyen foglalkozást választ majd a gyerkőcünk? Sokszor tesszük fel magunkban a kérdést. Nálunk Lilus kijelentette, hogy grafikus️, és nőgyógyász lesz, na meg üvegművész️ Hááát, mit lehet erre mondani? – Igen, ez mind szép és jó szakma, de nem sok ez így egyszerre? És milyen jó, hogy bármit választhatunk, amit csak szeretünk, mert megtehetjük.

Nem úgy, mint Hugonnai Vilma, aki állhatatosságának köszönhette, hogy orvosnő lett, pedig olyan korban élt, amelyben tilos volt ez.

Megtetszett ez a könyv, mert nagyon jó példával áll elő az apróságoknak az egészségügyben dolgozókról, megismerjük az első magyar orvosnő kalandos életét, az illusztráció is magával ragadó.

4. Miú, Vau és a cikázó cickány 5+

Most olvastuk ki, esténként haladtunk fejezetről fejezetre. Nagyon kedves könyv a barátságról, humorról, civódásokról, kibékülésről, megbocsájtásról, és sok-sok közösen megélt pillanatról.

Imádjuk a vicces könyveket, és ez azok közé is tartozik. De Lilu már tudta az elején, valahogy ösztönösen, hogy szomorú vége lesz – a cickányok ugye nem élnek sokáig. Ennek ellenére tetszett nekünk, mert rávilágított, hogy mennyire fontosak a közösen megélt pillanatok.

Érdekes volt látni a három barát különböző látásmódját, életfelfogását. Hűen tükrözi, hogy mi emberek is mennyire különbözünk egymástól, de ettől érdekes és szép a közös életünk.

Ne legyünk túl szigorúak másokhoz, inkább fogadjuk el mások véleményét/nézőpontját (mert, ugye az éremnek is két oldala van), inkább a közös élményekre fókuszáljunk.

Talán, ha úgy állnánk a dolgokhoz, mint ez a kedves cickány, tudnánk valami fontosat tanítani a gyermekeinknek, és a jövőjük is felhőtlenebb lenne.

5. Csak egy nap, 6+

Tudtátok, hogy a kérészek csak egy napig élnek? Én bevallom, nem tudtam. Eddig. Martin Baltscheit a Csak egy nap című meséjével, mesterien mutatja be ezt nekünk. Már ebből sejthetitek, hogy milyen témát dolgoz fel ez a könyv. Igen, az elmúlást.

Lili halogatta, hogy elővegyük a könyvet (a képek alapján sejtette a történet végét). Én nem is erőltettem. Nehezen vágott bele, pedig tudni akar erről a témáról is.

Biztos, hogy gyerkőceitek kérdeznek a halálról, ha elmentek egy temető mellett, rákérdeznek, hogy ez mi? Nálunk is így van. De sokszor egy hosszú, kacifántos magyarázat helyett többet segít egy szuper vicces és egyszerű mese.

És így is történt. Elő-elő vettük a könyvet és egyre jobban megszerettük. A szerző profi pszichológusként mutatja be a most pillanatát. A most fontosságát és az abban rejlő örömöt. Ahogy haladtunk fejezetről-fejezetre, úgy ismertük meg a szereplőket, és csavart maga köré a történet. A vaddisznó, a róka és a kérész karaktere előttünk bontakozott ki. Akkorákat hahotáztunk az esetlenségükön, viccességükön, hogy az valami csoda. Hozzáállásuk a halálhoz hasonlít az emberekéhez: van, aki menekül előle, van, aki keserűen várja, és van, aki mindent beletesz „abba az egy napba”.

A szerző a mese végét sem púderezi ki, kimondja a lényeget és rávilágít a jövőre, a következő nemzedékre. Megható, ahogy a vaddisznó és a róka elbúcsúzik a kis kérésztől és várják, hogy kikeljenek az új peték.

6. Játékos szorzótábla, több mint 125 füllel

Hogy egy picit tornáztassuk az agyunkat, és ne lustuljunk el ebben az időszakban sem! De nemcsak ️az agytekervényeknek csemege ez a könyv, hanem fantasztikus vizuális élményt is nyújt kedves, humoros, részletes, profi illusztrációival. Kalózok, cirkuszi mutatványosok, tenger állatai, lovagok, törpék, vagy akár egy űrutazás segítségével könnyebb a matek is, nemdebár? Kisiskolásoknak tökéletes szórakozás!

Helló, Doki társasjáték, +3–8

Holnapra kutya bajom! Igaz, Dóra könyvecskéje alapján készült el ez a társasjáték. Egy kedves óvodai csoportnak (akik nagyon szeretnek kirándulni, játszótérre menni, vagy akár strandra járni), a Mackó csoportnak segíthetünk a játék során meggyógyulni mindenféle betegségből, mint fülgyulladás, bárányhimlő, vagy akár kullancs-csípés. Háromféle játékot tartalmaz a doboz. Kicsiktől egészen a kisiskolásokig.

A szerző A mesevár című Instagram-oldalát itt, a Facebook-oldalát itt, a  YouTube csatornáját pedig itt találod!