5 új fertőzött a megyében, 222 az országban

Öt új betegről számol be a prefektúra a pénteki közleményében, így a koronavírus fertőzöttek száma a megyében 193-ra emelkedett.

Borboly Csaba megyeelnök a Régió Rádióban péntek délelőtt azt nyilatkozta, hogy a fertőzések utóbbi időben megemelkedett számáért egy felcsíki buszjárat felelős, ahol nem tartják be a törvényeket, és túlzsúfolják az emberekkel a járatokat. „Az elmúlt négy hét katasztrófáját ez az egyetlen buszjárat okozta” – mondta Borboly, a legtöbb fertőzésért, legalább 50-ért a buszjárat felelős a megyeelnök szerint.

Új gyógyultakról nem írnak a közleményben, a számuk maradt 104, az elhunytak száma is változatlanul 5, az aktív fertőzötteké 84, ők a csíkszeredai és udvarhelyi kórházakban vannak orvosi felügyelet alatt, többségük a csíkszeredaiban. A rádióműsorban elhangzottak szerint még van 2 súlyos eset a székelyudvarhelyi kórházban.

Az intézményes karanténosok száma szintén változatlan, 18-an vannak, és Borboly szerint azért kerültek ide, mert nem tartották be a házi elkülönítésre vonatkozó szabályokat. Házi elkülönítésben eggyel többen vannak, mint a tegnap, így a számuk 1934-re nőtt.

Mi van az országban?

A csütörtök déli tájékoztatás szerint 21.404 igazolt koronavírus-fertőzés volt eddig Romániában, azaz tegnap óta 222 új esetet mutattak ki, ami az utóbbi hetek átlagához képest magasnak számít, a napi kétszázat utoljára június 4-én és csütörtökön haladtuk meg.

A grafikont a BBTE kutatócsoportja készítette.

A gyógyultak száma 15.445-re emelkedett, ami 162 új gyógyultat jelent. Az országban csütörtök óta 11-en vesztették életüket a koronavírus miatt, jelenleg az elhunytak száma összesen 1.380. A kórházak intenzív terápiás osztályain 171-en vannak.

Összesen eddig 5421.646 tesztet dolgoztak fel.

Az intézményes karanténban levők száma 2.230, a házi elkülönítetteké 101.398. A járványügyi szabályok megsértése miatt a rendőrség és a csendőrség munkatársai 234.200 lejre büntettek, 130 személyt intézményes karanténba hurcoltak, akik nem tartották be a házi elkülönítésre vonatkozó szabályokat, vagy elhagyták az intézményes karanténépületet.

Külföldön

3.393 koronavírus-fertőzött, vagy azon átesett román állampolgárt tartanak nyilván, közülük 114-en meghaltak. Európában június 10-ig összesen 1.449.988 fertőzést igazoltak: a legtöbbet Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Németországban – idézi a Stratégiai Kommunikációs Csoport az európai betegségmegelőzési központ adatait.