45 százalékkal kevesebb méztermés várható az országban

12-13 ezer tonnás méztermés várható idén az országban, ami számottevően kevesebb, mint az előző években előállított mennyiség – nyilatkozta Ioan Fetea, a Romániai Méhészek Egyesületének elnöke.

Viszonyításként kiemelte, 2015-ben 32 ezer tonnás termelésével Románia első volt az európai országok közül, idén viszont a sokéves átlaghoz képest országosan mintegy 45 százalékkal csökkent a produktum, amiért főként az időjárási viszonyok okolhatók. Az országban – ahol jelenleg 40 ezer méhészt és 1,47 millió méhcsaládot tartanak számon – átlagosan évi 22 ezer tonna mézet termelnek, a negyedik legnagyobb mennyiséget az európai országok közül.

Fetea becslései szerint idén 40-50 százalékkal nőttek a méhészek kiadásai, ami a termék árán is érződni fog, az értékesítést pedig nehezíti a telített külföldi piac és az „ellenőrizetlen” dél-amerikai és ukrajnai méz, amely elárasztotta a romániai piacot, ezért a fentebb említett egyesület méhcsaládonként 20 eurós támogatást kért a mezőgazdasági minisztériumtól a méhészeknek. Ezt tavaly is megtették, végül családonként 5 eurót kaptak – írja az Agerpres.