28063-as lehet a művelődési ház új igazgatója

Június 7-én, hétfőn megtartották a művelődési ház menedzseri pozíciójára kiírt versenyvizsga második szakaszát, és a hivatal közzé is tette honlapján ennek eredményeit.  A járványidőszak alatt ez már a második alkalom, hogy igazgatót választanak az intézmény élére. Nézzük meg, miért.

A versenyvizsgát úgy írták ki

2019-ben több intézményvezető mandátuma is lejárt, a hivatal versenyvizsgát írt ki ezen pozíciók betöltésére. Nagy Pál és Szőcs Endre, a színház és a könyvtár igazgatói maradtak funkciójukban, a művelődési ház menedzseri állására kiírt versenyvizsgát azonban Vass Orsolya, az Udvarhelyi Fiatal Fórum elnöke nyerte 2020 tavaszán.

Elekes Gyula fellebbezett arra hivatkozva, hogy a versenyvizsgát nem törvényesen írták ki, és mint kiderült, a felvetése jogos volt: a kulturális intézmények esetében a vezetői tisztségre pályázókra a törvény engedményt tartalmaz a jelentkező végzettségét illetően. A 188/2009-es számú sürgősségi kormányrendelet az alapfokú egyetemi végzettséget írja elő, a polgármesteri hivatal kiírása azonban a mesteri végzettséget is követelte, amivel csak Vass Orsolya rendelkezett. 

Elekes Gyula a jobb oldalon, fotó: SZABÓ APOR

A versenyvizsgát érvénytelenítette a hivatal, miután elfogadta a jelenlegi igazgató óvását, akinek a mandátuma ugyan már 2019 november végén lejárt, az új kinevezésig azonban automatikusan meghosszabbodott. A következő kiírásra már nem kértek mesteri diplomát, a jelentkezéshez szükséges dokumentációt 2021. május 17-ig kellett leadni.

Két jelentkező volt, de titkolják, kik ők

Ketten jelentkeztek, mindkettőjük dossziéját elfogadta a bizottság, így mindketten részt vettek a június 7-én, hétfőn tartott interjún, amelynek eredményeit, és az összesített pontszámokat közzé is tette a városháza. Eszerint a 28063-as jelentkező mindkét fordulóban nagyobb pontszámot ért el, mint a 28051-es jelentkező. Előbbi 8,77-es, utóbbi 7,66-os pontszámmal zárta a versenyvizsgát.

Zörgő Noémi, a városháza sajtószóvivője megkeresésünkre elmondta, csupán az ötnapos fellebbezési időszak lejárta után lesz nyilvános a jelentkezők kiléte.

Nem hivatalos forrásokból arról értesültünk, hogy a jelenlegi igazgató Elekes Gyula mellett Simon Mária Tímea, a városháza rendezvényszervező irodájának munkatársa pályázott az állásra, és ő is nyerte meg, de ő ezt nem erősítette meg portálunknak. Elekes Gyulát cikkünk megjelenéséig nem értük el, így egyelőre nem világos, hogy a jelenlegi igazgató látott-e kivetnivalót az idei kiírásban, és ha igen, tervezi-e megóvni az eredményt.

Simon Mária Tímea, fotó: DÁVID ANNA JÚLIA

Vass Orsolyát is megkerestük, aki azt, hogy idén nem adta le dokumentációját azzal indokolta, hogy ő azóta teljesen más irányba indult el, az Udvarhelyi Fiatal Fórumnál végzett munkája mellett a Caritasnál vezet egy projektet, és ez teljesen kitölti az életét.  

A jelentkezőnek

román állampolgársággal, vagy az Európai Unió valamelyik tagállamának állampolgárságával és teljes cselekvőképességgel kellett rendelkeznie, továbbá az intézmény tevékenységi területén szerzett egyetemi tanulmányokkal, vagy azzal egyenértékű végzettséggel, menedzsment képzéssel, vagy gyakorlati, a szakterületen szerzett tapasztalattal rendelkezik. Feltétel volt, hogy a jelentkező egyéni munkaszerződését, munkaviszonyát vagy menedzseri szerződését fegyelmi okokból nem szüntethették meg az elmúlt öt évben, és nem hozhattak ellene büntetőjogi és polgári jogi ítéletet olyan cselekedetek miatt, amelyek összeegyeztethetetlenné tennék a megpályázandó állással.

A versenyvizsgának két szakasza volt: az elsőben a leadott dokumentációt vizsgálta az elbíráló bizottság. A dokumentációnak többek között tartalmazni kellett egy menedzseri tervet, amelyben arról kellett írniuk a jelentkezőknek, hogy milyen lehetőségei vannak a művelődési háznak, és a pályázó hogyan tudná javítani az intézmény működését.