150 személynek mondott fel végül az Ikos

Februárban arról számoltunk be, hogy több, mint 200 alkalmazottnak mond fel az Ikos Conf Rt. székelyudvarhelyi konfekciógyár, amennyiben március 7-ig nem jön be új rendelés. 

A szerző felvétele

Március 7-e eltelt, az Ikosnak pedig nem lett annyi megrendelője, hogy minden alkalmazottját megtartsa. Az Agerpres hírügynökség március 18-án arról számolt be, hogy a megrendelések csökkenése és a személyi költségek növekedése miatt 130 alkalmazottól vált meg az egyik székelyudvarhelyi készruhagyár. 

A Hargita megyei munkaerő-elhelyezési ügynökség (AJOFM) osztályvezetője, Janó Edit hétfőn azt nyilatkozta, hogy a cég eredetileg 254 személy elbocsátását jelentette be, de végül 130 alkalmazottjától vált meg eddig, és az elbocsátottak száma nem fogja meghaladni a 150-et – írják még. 

Mit mond az igazgató?

Ferencz Albert a vállalat igazgatója portálunknak elmondta, a legelején 257, utána 211 alkalmazott elbocsátásán gondolkodtak, végül 152-nél állt meg a szám. Viszont, ahogy a legutóbb is szó volt róla, ezeket az embereket nem „véglegesen” rúgják ki. Az történik, hogy a cég nem tud nekik munkát adni, nincs elég megrendelő, de annyi pénzük sincsen, hogy a semmiért is fizessenek az alkalmazottaknak. Ilyenkor rövidebb-hosszabb időszakokra felmondanak munkásinak, akik választhatnak: új munkahelyet keresnek vagy megvárják, amíg újra lesz megrendelés és visszaveszik őket. Ez utóbbi alatt „sommeren”, azaz munkanélküli segélyen élnek az érintettek. 

Az igazgató elmondta, az előző anyagunkban, februárban emlegetett szerződés a nadrágokra megköttetett, jövő héten fognak neki szabni, éppen ezért 45 alkalmazottját nem is küldte el, csupán szabadságra, ők hétfővel kezdenek. Áprilissal pedig kezdődik a termelés is.

A többieket fokozatosan veszik majd vissza, a megrendelés teljesítéséhez 371 ember kell, mondta el Ferencz Albert, augusztusra el kell érjék a napi 1.120 darabszámot. Amennyiben a nyáron plusz zakó rendelések jönnek be – erre is számítanak – akkor azokat az embereket is visszaveszik, akiket addig esetleg nem. Ám ilyenkorra általában már kapnak új munkahelyet az érintettek, álláshirdetést kell feladni, mondta az igazgató. 

Hozzátette, a februári 211 személy, a végül elbocsátott 152, és a szabadságoló 45 ember közötti különbözetet azok az emberek adják, akik időközben nyugdíjba vonultak.