15 évet vártak erre a Szászok táborában

Fotó: SZILÁGYI ISTVÁN

Picit hitetlenkedve, de látható megkönnyebbüléssel fogadták a Szászok tábora lakói a hírt, hogy többéves várakozásuk véget ér: végre legálisan csatlakozhatnak a városi villanyhálózatra. Gálfi Árpád polgármester és Demeter Gábor, az Electrica helyi igazgatója ezt szerdán, január 29-én jelentette be a tett helyszínén, a Bem József utcában elhelyezett transzformátor előtt.

Az 1,212 millió lejes összértékű beruházást hetvenkilenc százalékban a város fizette, a maradék huszonegy százalékot a villanyvállalat, ebből 2400 méter vezetéket, 800 méter rácsatlakozást, 17 elosztópontot és egy transzformátorházat finanszíroznak. A lakókat nem terhelte költség, ezt a jelenlévők meg is erősítették.

A hivatal becslése szerint a beruházás mintegy száz háztartást érint, a jelenlévő lakók szerint még ennél többet azon a városrészen, amelyet a Bem József, a Móricz Zsigmond és a Nárciszrét utca határol, ahol az áramellátás idáig az emberi találékonyságra volt bízva.

Mindenki úgy szerzett áramot, ahogy tudott:

a szomszédtól behúzták maszekben, van aki generátort is tartott, más napelemeket szerelt. Olyan gyenge volt az ellátás, hogy a mosásprogramot meg kellett beszélnünk egymással – számolt be az egyik lakó érdeklődésünkre.

– 15 éve próbálunk villanyt hozni ebbe a negyedbe, végre sikerült, lehet hozni a papírokat, és gyorsított eljárással, egy hónapon belül bekötjük – ígérte a jelenlévőknek Demeter Gábor. – Akár holnap reggel? – kérdezett vissza egy lakó, határozott igen volt a válasz.

– De lesz-e elég villanyóra? – érkezett az újabb aggódó kérdés, arra utalva, hogy például a Nárciszrét utcában már több a parcella, mint amennyi beállás van. – Lesz, találnak megoldást, ha a papírok rendben vannak. A szükséges iratok felől náluk kell érdeklődni – mondta el a fiókvezető, hozzátéve, hogy nem lesz már szükség a hivatal jóváhagyására, amit a törvény korábban előírt.

A polgármester – saját bevallása szerint – 2016-ban szembesült először a kertváros infrastrukturális problémáival, amelyet elsősorban a kaotikus építkezésnek tulajdonított, ugyanis azelőtt nem betartva a városrendezési tervet, mindenki oda építkezett, ahová tudott. Ő már akkor tisztázta, hogy fejlesztés nem történhet közpénzből, amíg a magántulajdonosok át nem adják az érintett részeket a városnak (a 2016 szeptemberi lakossági fórumról bővebben itt).

Gálfi méltatta a környék lakóit, amiért eleget tettek ennek a feltételnek, még akkor is, ha 8 tanácsülés kellett hozzá, és abban bízik, hogy más problémás városrészeken (Lejtő utca, Templom utca) is követni fogják példájukat. – Udvarhely belterülete 67%-al nőtt, és nem célszerűen voltak fejlesztve ezek az új lakónegyedek, mindenki oda épített, ahova érte, a volt városvezetés pedig nem kezelte megfelelően a helyzetet, ebből fakadnak a közművesítési problémák – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Tisztában vannak azzal, folytatta, hogy a villanyhálózat csak egy a sok megoldandó probléma közül, de egyszerre mindent nem tudnak megcsinálni. Hogy mikor lesz közvilágítás, esővízelvezetés, aszfaltozás a Szászok táborában (és a Csalókán), az már „csak” a pénzen múlik, mert a tervek megvannak. Ez egy nagy feladat, és meg kell találnunk a forrásokat hozzá – reagált az egyik lakó felvetésére.