130.500-an iratkoztak be az érettségi vizsgára

Fotó: Tóth Hunor

130.500 érettségiző iratkozott be az országos érettségi vizsgára a június-júliusi időszakban, írják az Agerpresen.

Június 26-29. között 464 központban fognak vizsgázni a diákok a következő program szerint: hétfőn román nyelv és irodalomból, kedden a kötelező profilvizsga anyagából (matematika vagy történelem), szerdán a profil és szakirány szerinti választható vizsgából (biológia, kémia, fizika, közgazdaságtan, filozófia, földrajz, informatika, logika, érvelés és kommunikáció, szociológia és pszichológia), végül csütörtökön anyanyelvből és irodalomból tesztelik a diákok tudását.

A vizsgák 9 órakor kezdődnek, a diákok érvényes személyi igazolvánnyal 8.30-ig léphetnek be a vizsgatermekbe.

A dolgozatok megoldására a diákoknak három órájuk van, a látássérült, hallássérült és idegrendszeri fejlődési zavarokkal küzdő tanulók esetében maximum két órával hosszabbítható a rendelkezésre álló idő. Közben szigorú szabályoknak kell megfelelni: csak bizonyos eszközöket lehet használni, csak a vizsgatermekben kiosztott papírra lehet írni, a termekbe tilos hátizsákot, táskát, pénztárcát és bármilyen elektronikus számítási, információtárolási vagy kommunikációs eszközt, tankönyvet, szótárt, jegyzetet bevinni.

Ugyanakkor a vizsgázóknak tilos egymással vagy a külvilággal kommunikálni, egymás között feladatlapokat, vázlatokat, jegyzeteket vagy egyebet cserélni. Akit csaláson kapnak, kizárnak, függetlenül attól, hogy a tiltott anyagokat/tárgyakat használták-e vagy sem, függetlenül attól, hogy ők maguk vallották be a tettüket vagy más vette észre őket, büntetésként az érettségi vizsga következő két ülésszakán nem vehetnek részt. A vizsgák ideje alatt minden vizsgaterem audiovizuális felügyelet alatt áll.

Az eredményeket július 3-án 12 óráig teszik közzé a vizsgaközpontokban és online a http://www.bacalaureat.edu.ro/ oldalon, a fellebbezéseket pedig ugyanazon a napon 12 és 18 órák között lehet benyújtani, akár elektronikus úton is. A fellebezőknek alá kell írniuk egy nyilatkozatot, amelyben kijelentik, hogy tudatában vannak annak, hogy a fellebbezés elbírálása eredményeként kapott jegy a kezdeti jegyet adott esetben felfelé vagy lefelé is módosíthatja.

A végleges eredményeket a tervek szerint július 7-én teszik közzé a vizsgaközpontokban és online a http://www.bacalaureat.edu.ro/ oldalon.

A sikeres érettségihez szükséges, hogy az érettségiző valamennyi nyelvi és digitális készségfelmérő tesztje sikeres legyen, az egyes írásbeli vizsgákon legalább ötös osztályzatot érjen el, illetve, hogy az írásbelik átlaga legalább 6-os legyen.

A tételeket és azok megoldásait naponta 15 órától fogják közzétenni a subiecte.edu.ro honlapon.