1,3 millió dózist kap Románia a harmadik engedélyezett oltásból

Februárban és márciusban 1,3 millió dózis koronavírus elleni oltóanyagot kap Románia az AstraZeneca gyártótól –  közölte kedden Andrei Baciu egészségügyi minisztériumi államtitkár.

A Pfizer BioNTech vakcinájából 2,5 millió dózist kell kapnia Romániának március végéig, a Moderna pedig – múlt heti bejelentésének megfelelően – februárban az eredetileg tervezettnél 20 százalékkal kisebb mennyiséget szállít le, de március végéig pótolja a lemaradást, meglesz a 430 ezer dózis – mondta az államtitkár. Hozzátette, az AstraZeneca oltóanyagából a becslések szerint 1,3 millió dózist kap Románia februárra és márciusra, és ebből 800 ezer adag várható februárban, három részletben. A héten születik döntés azzal kapcsolatban, hogy

melyik korosztály kapja

az AstraZeneca koronavírus elleni oltását – közölte kedden a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke, Valeriu Gheorghiţă. Elmondta: február 15-étől 180 új oltóközpontot nyitnak, ahol csak ezt a vakcinát használják majd.

Emlékeztetett: a BioNTech Pfizer és a Moderna után az AstraZeneca a harmadik gyártó, amely oltóanyagának használatát engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség – számol be az Agerpres hírügynökség.

A CNCAV elnöke kifejtette: a gyártó leginkább 18 és 55 év közöttieknek ajánlja az oltást, amelynek 60% körüli hatékonysága van, és amelyet két dózisban, egymástól 4-12 hétre adnak be. A döntésnél figyelembe veszik azt is, hogy amíg Németországban 55 éves korig adják ezt az oltást, Ausztriában 65 éves korhatárt engedélyeztek. Az MTI ezzel kapcsolatban azt írja: az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség szerint még nincs elegendő vizsgálati eredmény ahhoz, hogy biztosan lehessen tudni, hogy a vakcina mennyire lesz hatásos az idősebb, 55 év feletti korcsoportban.