128 ezer lejes kár keletkezett a szentábrahámi tűzben

Fotók: Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség.

Szentábrahámi tűzesethez riasztották a tűzoltókat csütörtökön, január 27-én 18 óra 40 perckor. „Szentábrahám külső felében, kint az oldalban egy szín gyúlt meg” – mondta el Szali Mózes, a Villám Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetője, ők és a hivatásos udvarhelyi tűzoltók összesen öt egységgel érkeztek a helyszínre, a 225 négyzetméteren égő takarmányépülethez, amelynek a szomszédságában lévő melléképületre, egy istállóra és parkolóra is majdnem átterjedt a tűz.

Az oltást a nagy mennyiségű meggyúlt takarmány nehezítette. A megyei tűzoltóság közleménye szerint három óra alatt sikerült eloltani a tüzet, aminek következtében körülbelül 100 tonnányi, 250 szénabála égett el, valamint a fából készült takarmányépület, és egy mezőgazdasági gép, pontosabban egy traktor. Feltehetően a tűzet a traktor egyik elektromos vezetékének rövidzárlata okozhatta, a kábel nem volt megfelelően szigetelve. A tűzoltók beavatkozását követően 443 ezer lej értékben sikerült anyagi javakat megmenteni, az anyagi kárt körülbelül 128 ezer lejre becsülik.

– Ilyenkor ami még menthető, azt védjük, mert amikor ezek a körbálák meggyúlnak, azt nagy nehézséggel lehet eloltani, de ha eloltod is, már semminek sem jó, egy állat meg nem eszi – magyarázta megkeresésünkre Szali. Az önkéntes tűzoltók éjjel kettőig maradtak felügyelni a helyszínt, szétszedték a szalmát, amely így „kontrollálva égett el, hogy a szél ne kapja fel a perjét, és ne vigye el a szomszéd épületbe”, magyarázta.

A túzoltóság közleménye szerint a 48 éves, eszméletét vesztő tulajdonost a megyei mentőszolgálat legénysége látta el, de komolyabb baj nem történt, nem kellett kórházba szállítaniuk.