1,25 millió lejes kárt okozott a tűz a fenyédi fafeldolgozó műhelyben

Helyszíni fotók: GÁL ELŐD

Mintegy 1,25 millió lejes kárt okozott a fenyédi fafeldolgozó műhelyben pénteken keletkezett tűz – közölte az Agerpresnek szombaton a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség, hozzátáve, hogy személyi sérülés nem történt, illetve, hogy a tűzoltóknak 2 millió lej értékű javakat sikerült megmenteniük a bevetés során.

A tűzben egy 700 négyzetméteres csarnok égett le, a lángokban 60 köbméter faanyag, 20 köbméter félkész termék és mintegy ezer darab késztermék semmisült meg. Emellett megrongálódtak a csarnokban lévő gépek és a villamos hálózat, megégett három köbméter tölgyfadeszka, öt köbméter fűrészpor és több szerszám.

A tűz oltásában több mint 80 hivatásos és önkéntes tűzoltó vett részt 14 tűzoltóautóval. A riasztás után a székelyudvarhelyi hivatásos tűzoltók négy esetkocsival azonnal a helyszínre siettek, hozzájuk csatlakoztak a szomszédos települések önkéntes tűzoltócsapatai is Fenyédről, Máréfalváról, Zetelakáról, Székelyszentkirályról, Oroszhegyből, Szentegyházáról és Bögözből, de az eset súlyossága miatt a csíkszeredai hivatásos tűzoltók részéről is érkezett két tűzoltóautó erősítésként. A tűzoltást nehezítette a nagy mennyiségű éghető anyag és a vízforrások hiánya, a közvetlen közelben ugyanis nem volt tűzcsap, több portából is kellett vizet kivezetni, ami miatt forgalmi dugó alakult ki, ez tovább nehezítette a tűzoltóautók haladását és munkáját. 

Péntek délután 14 óra körül sikerült megfékezni a lángokat annyira, hogy azok ne terjedjenek át a szomszédos két műhelyre. A tűzoltás péntek estére fejeződött be, az éjszaka folyamán a felhevült épület újbóli kigyulladásának elkerüléséért a székelyudvarhelyi hivatásos tűzoltóegység, valamint a fenyédi és máréfalvi önkéntes tűzoltók a helyszínen maradtak felügyeletre.

A tűzoltók szerint az egyik gépből kipattanó szikra meggyújtotta a fűrészport, ez okozta a fafeldolgozó műhelyben keletkezett tüzet.