12 építészeti trükk, amit a mai világ tanulhat Medesértől

Nem pont ezeket a tanácsokat fogod hallani az építkezési cégek javától.

1. Ne építs nagyobbat, mint amire szükséged van. Nem csak a kezdeti tőkét kell összegürcölnöd, hanem később is fenn kell tartanod a házat. Kell fűtened, rendszeresen ki kell takarítanod, tíz-húszévente fel kell újítanod, méretével arányosan minden évben ki kell fizetned rá az adót. Ez mind pénz. Ne légy a házad rabszolgája! Főleg ne légy a menőzésből túlméretezett házad rabszolgája!

2. Építkezz fokozatosan, adósságok nélkül. Ne a bankokat gazdagítsd a családod helyett. Építs előbb akkorát, amekkorát megbír a zsebed, bármikor megtoldhatod. Ha nem szeretnél nagy repedéseket a toldott házad falán, nem árt, ha a toldás lehetőségét előre figyelembe veszed, és az alapot úgy építed meg, hogy számítasz a későbbi esetleges bővítésekre.

3. Építs akkor, amikor tudsz, abból, ami rendelkezésedre áll. Eddig téglából építetted a házad, de most már csak fa áll rendelkezésedre? Üsse kő! A lényeg az, hogy szép legyen s jó legyen. Ha ösztöneidre hallgatsz, melyekbe bele van valahova mélyen kódolva az évszázados, évezredes népi bölcsesség, nagyon rosszat nem tudsz tenni. Ha nem sikerül tökéletesen, majd lebontod és újraépíted, mikor időd van rá.

4. Használj helyi anyagokat. Ahelyett, hogy messziről szállított, sok energiát elpazaroló anyagokat használnál, inkább építkezz abból, ami a lábad alatt hever. Olcsóbb, egészségesebb. Alakítsd építészetedet a helyi anyagokhoz.

5. Fogadd el, sőt, segítsd elő az elmúlást. A természetes anyagok lebomlása patinát ad épületeidnek. Egy régi faépület vagy kőfal megkopása elegáns tud lenni, nem úgy, mint egy polisztirén habbal burkolt ház vagy egy műanyag lakókocsi lerohadása.

6. Végy építőanyagot az elhagyott vagy bontásra szánt épületekből. Régebb is ezt tették az emberek, mikor megépítették az új templomukat, az új házukat, beleépítették a réginek a köveit. A kétszáz évvel ezelőtt, értelmesen és alázattal kivágott faanyag lehet, hogy még ötszörösen túléli a manapság sorozatban és ész nélkül letekert fűrészárut. Használj természetes anyagokat. A szép kő ezer év múlva is szép kő lesz, a betont nem lesz kedved újrahasznosítani.

7. Ne vásárolj, ne építs újat, ha újra tudsz hasznosítani egy régit. Ez érvényes épületekre is, de tárgyakra is. Ne végy meg valamit újan, ha kölcsön tudod valakitől kérni, ha elő tudod állítani te magad, ha meg tudod vásárolni másodkézből. Az iparosodás kora előtt az emberek a munkájukat sokkal nagyobb alapossággal és örömmel végezték, mint mi, akik folyton rohanunk és kapkodunk. Nem kell határidők után rohanni. Nem kell különbséget tenni munkaidő és szabadidő között, vagy munka, művészet, meditáció és nevelés között, minden egymásba folyik. A házunk építésére és szépítésére fordított idő az egyben munka is, szórakozás is, művészet is, meditáció is és nevelés is.

8. Díszítsd házadat saját ízlésed szerint, főleg az ajtók-ablakok körüli részt és az épület sarkait. Ne azt nézd, hogy a szomszédé pont milyen, és hogy a tied is ugyanolyan kell, hogy legyen. Ugyanakkor ne ess túlzásokba se, nem kell senkinek semmit bebizonyítanod, nem kell a tied nagyobb, csicsásabb, rózsaszínebb legyen, mint a többieké. Ma is a szerénység az egyik legnagyobb érték, még akkor is, ha ezt nem sokat hangoztatják.

9. Értsd meg, hogy nem mindig az egyenes vonalak, a tükörsima felületek vagy a teljesen homogén színek a legszebbek és a legjobbak. A természet alkotta formák tökéletesek, még akkor is, ha a mi lebutult, sablonok közé szorított agyunk ma nem tartja azokat annak. A faanyag veszít keménységéből, ha a rostokat elvágva tökéletesen szögletesre fűrészeljük. De szépségéből is veszít. Igaz, hogy nehezebb építkezni olyan anyagból, ami nem teljesen téglatest, de mennyivel szebb lesz az eredmény!

10. Ne próbálj ki új és komplex ötleteket azon a házon, amelyben lakni szeretnél. Válaszd inkább az őseid által évszázadok óta kitaposott utat. Kísérletezni kísérletezz inkább a melléképületeken, a fásszínen, a tyúkólon vagy a kerítésen. Nyugodtabban fogsz aludni.

11. Vedd figyelembe a szorosan egymás mellett lakás előnyeit! Habár most az a divat, hogy minél távolabb építkezzünk a másiktól, esetleg valahová ki az erdő alá, ez nem biztos, hogy gazdaságos, vagy ésszerű. Az, hogy az emberek közel építkeztek egymáshoz, a házakat szinte összeragasztották, a csűrök vonala egy biztonsági gyűrűt jelentett a falunak, az nem volt hiába. Ma sem mindegy, hogy fél kilométernyi útról egyedül kell letakarítanod a havat, vagy száz métert kell megtakarítania öt családnak együtt. Nem mindegy, hogy a vizet vagy a villanyt van, akivel közösen vezetned, vagy egyedül kell állnod a teljes költséget. Nem mindegy, hogy a medve vagy a jeges szél bejön-e az udvarra, vagy megáll a csűrök gyűrűjénél. Az őseink tudták, miért építkeznek szorosan egymáshoz, még akkor is, ha nem voltak a legjobb barátok. Az ember társas lény.

12. Vond be a családodat és a barátaidat az építkezésbe. Megspórolhatod a házépítés költségének a felét, és közben szeretteiddel lehetsz. Mindenki tud házat építeni, ösztönösen, de ha véletlenül nem, akkor a baráti körében minden bizonnyal kerül néhány talpraesett házépítő. A bankok nem fognak tapsolni, ha kalákát hirdetsz, de ez a legjobb módja annak, hogy megtudd, kik is igazán a barátaid. Ugyanakkor ez a legjobb módja annak is, hogy a gyerekednek valami használható, értékes információt adj át, ami segítse majd őt az életben. A képen látható gerenda teljes felirata: „Isten és jó baráti segedelmével építette László Péter életének 60-ik esztendeibe 1829”.

Ha nem sikerül az előbbi 12 tanács szerint építkezned, ne stresszeld magad. Lazíts, nem dől össze a világ. Gondolj arra, hogy vannak, akik leélik egész életüket egy beton blokklakásban, s mégis élnek. Vigasztalásképpen elárulom, a mi házunk sem éppen ezen gondolatok alapján épült, s ezt a sok értelmes tanácsot sem mind én találtam ki. Németh János házépítő mester internetes birodalmának egyik oldalán találtam erre az írásra, innen loptam az ötletek javát. Már első olvasatra nagyon szimpatikusnak találtam az írást, de amikor kiderült, hogy túl sok jó képet lőttem Medeséren, és az asszony a harmadik válogatási körben is 61 képet válogatott be belőle, akkor azt mondtam, kettévágom az anyagot, és megírom ezt bevezetőnek. A „Nagymedesér legszebb 10 háza” című anyag valamikor a jövő hetekben fog megjelenni. Addig is pihenj, gyűjts erőt, hamarosan itt a tavasz, lehet ismét nekifogni építkezni.

Kattints a hozzászólások megjelenítéséhez

Korábbi képriportok