11 új fertőzött a megyében

Összesen 16.437 (190-el több) koronavírusfertőzést regisztráltak az országban, ezek közül 9.370-at, azaz több mint felét gyógyultnak nyilvánították és kiengedték a kórházból, ami 317 új gyógyultat jelent. Az új esetek száma hatodik napja 250 alatt van.

Hargita megyében viszont

szokatlanul megugrott az esetek száma, péntek reggeli vidójában Borboly Csaba megyeelnök már beszámolt arról, hogy jelentős növekedésre számíthatunk, de pontos számadatokat nem árult el.

A prefektusi hivatal 11 újabb esetről számol be, így összesen 36-ot jegyeztek idáig, ebből még 16 személy áll kezelés alatt a székelyudvarhelyi és a csíkszeredai kórházakban. Ráduly Róbert polgármester a Fun FM rádiónak reggel azt nyilatkozta, hogy a csíki esetek a Csíkszeredához közeli Csíkmindszentről származnak, Nyárádkarácsonyfalván kaphatta el az egyik beteg a fertőzést. Forrásaink szerint az új fertőzöttek közül egy etédi, és ugyanahhoz a gócponthoz tartozik, mint a korábbi esetek.

A gyógyultak száma a megyében változatlanul 19, egy elhunyt (a legelső fertőzött). A fertőzöttek köreiben járványtani vizsgálat zajlik, a kontaktszemélyeket megfigyelés alatt tartják. A legutóbbi betegekről ebben a cikkünkben írtunk.

Karantén, tesztek

1.066 személy (10-el több) hunyt el a betegség következtében. Az intenzív osztályokon 219 beteget kezelnek, ez a szám többnyire stabil volt az elmúlt napokban – a Stratégiai Kommunikációs Csoport közlése alapján.

A BBTE közgazdaságtudományi karának kutatói infografikákat készítettek a járvány alakulásáról és gazdasági hatásairól.

Országos szinten intézményes karanténban még 14.441 személy van, 14.791 azoknak a száma, akik házi elkülönítésben vannak – az első szám közel 400-zal, a második több mint háromezerrel több, mint egy napja.

A megyében tovább csökkent az intézményesek száma nyolccal, 291-en vannak még, és idáig 701 személy hagyhatta el a karantént. Otthoni elkülönítésben 329 személy tartózkodik, közel ötezer ember számára járt le a tizennégy napos elszigeteltség az időszak kezdetétől számítva.

Romániában összesen 294.601 tesztet végeztek el (a napi átlag 10 ezer körül van) – derült ki még a május 15-ei, péntek déli jelentésből.

Kihágások, büntetések

A második katonai rendelet érvénybe lépése óta 2.304 olyan személyt helyeztek Romániában intézményes karanténba, aki megszegte a házi elkülönítésre vonatkozó rendeletet, és 238-an szöktek meg az intézményes karanténból, őket visszavitték további 14 napra. Nekik fizetniük kell az ellátási költségeiket, megközelítőleg 300 lejt naponta.

Hargita megyében 23 esetben szabtak ki bírságot a rendőrök az elmúlt nap folyamán, összesen 54.000 lej értékben, a közúti rendőrség pedig további 234 személyt és 73 járművet igazoltatott.