10+1 trükk, hogy nyeregben érezd magad (videóval)

Fotók: Szász Zsuzsi

Biciklisávok, hurrá! Egyenlőség, hurrá! Autósok, félre, mert jövök! – gondolhatták néhányan az elmúlt napokban, mióta megjelentek az áhított sárga jelek és vonalak a város utcáin. Ez mind szép meg jó, de városi biciklisnek lenni nem csak a kivívott jogokról szól.

Szeretnél egyenrangú partner lenni a forgalomban?

Persze, jogod van hozzá, de volna néhány szabály is. A biztonságod, testi épséged és az anyagi helyzeted érdekében fogadd meg ezt a néhány jó tanácsot, amit a közúti rendőrség és a Szekler Teker útmutatása alapján szedtünk össze:

1. Legyen mindig nálad a személyid, hogy legyen, amit elvegyenek a rendőrök, ha nem bírnál magaddal. 14 év alatt különben sincs keresnivalód a közúton. A gond az, hogy elvileg a járdán sem, ha nincs rajta biciklisáv. És nem, neked sem szabad behajtanod a forgalommal szemben az egyirányú utcákba, akkor sem, ha van hely, és most jöttél haza külföldről, ahol megesik, hogy megengedett.

2. Főszabály szerint az út szélén a helyed, és ott is csak libasorban szabad tekerni. De ha megfigyeled, az újonnan felfestett “biciklis nyilak” középre vezetnek a kereszteződésekben, körforgalmakban, hogy ne maradj az út szélén, és biztonságban balra tudj sorolni.

3. Irányváltáskor jelezz: mindig nyújtsd ki azt a karod, amelyik irányba fordulsz. Igen, jobbra is, mert, aki nem mentalista, nem tudja kitalálni, hogy merre mész tovább, és lehet, hogy éppen ki tudna fordulni a mellékutcából, ha tudná, hogy nem kell neked elsőbbséget adnia.

4. A biciklis-nyilas ábra az autósoknak is szól, hogy ne lepődjenek meg, ha eléjük vagy melléjük kerülnél. Elsőbbséged viszont itt, a nyomvonalon nincs, csak a kijelölt biciklisávon (lásd fent), ott is csak addig, amíg a vonal el nem fogy. Arra meg ott van a #kiengedlek.

5. Ahol viszont van biciklisáv, köteles vagy azon közlekedni, még ha kényelmesebb alternatívák is vannak, például a Tamási Áron utcai járda helyett az úttesten. Az átjárón pedig ügyesen leszállsz és tolod a bringát. Megéri, mert a gyalogosnál jóval gyorsabb vagy, és könnyen meglepheted az autóst, aki meg – ugye – erősebb nálad.

6. Nem árt, ha egyébként is ügyelsz magadra, hiszen tudod: elsőbbséged csak akkor van, ha megadják. Nem hiába kéri a törvény, hogy szerelj csengőt vagy dudát a kormányra – ezzel tudod jelezni a jelenléted a figyelmetlen sofőrnek.

7. Tedd láthatóvá magad! Elöl alap a fehér/sárga lámpa, hátul a piros lámpa és legalább egy macskaszem. A küllőkre sárga macskaszem, magadra vagy a táskádra pedig a jól bevált kukás mellény. Ha inkább elásod magad szégyenedben, akkor egy szaküzletben egyéb kivitelezésű, dizájnos fényvisszaverő kiegészítőket is vehetsz.

Tudjuk, hogy nem menő a mellény, de mutatunk valamit, ami épp eléggé elrettentő ahhoz, hogy egyből megjöjjön a kedved hozzá. Udvarhelyen történt, alig egy hete.

8. A sisak nem kötelező, de nem is árt. Gondolj arra, hogy milyen kemény tud lenni az útszéli pózna, kockakő-kupac vagy egy közlekedési tábla. Szóval nem a kórházból kéne bizonygasd az igazad, a temetőből pedig még nehezebb. 

9. Ugyanebből a megfontolásból: csak semmi akrobatika a közutakon! Inkább állj meg, ha be kell gombolni a kabátod, vagy hív a barátod, mert a hands-free mód nem megengedett, és az egykerekezést, ugratást is hagyd inkább a Budvárra. Jó mókának tűnhet, de azt se engedd, hogy autóval vagy motorral vontassanak. Aki meg nem tud eléggé biciklizni, az lehetőleg ne a közúton akarjon megtanulni.

10. Sem a biciklicsövet, sem a csomagtartót nem személyszállításra tervezték, kivéve ha omologált gyerekülésbe ülteted a kis(!)gyereked. Kaszát, ganyéhányó villát sem kötözünk a vázra, akkor sem, ha felfér. Attól nem lesz szabályosabb, sem kevésbé veszélyes, ha egy piros, olajos kendőt kötözünk a nyelére.

+1 A kocsmába se kéne biciklivel járni. A büntetésből bőven futja taxira, egész évben. Különben is: mitől lennél megbízhatóbb két keréken, mint négyen? S ha nem is ütsz el senkit, saját magad könnyen veszélybe sodorhatod.

Már nagyon súroljuk a szezon végét, de ez nem jelenti azt, hogy itt az ideje elpakolni kétkerekű járműveinket a padlásra, garázsba vagy a tárolóba. A közhiedelemmel ellentétben télen itthon nem tilos biciklizni, ahogy Dániában vagy Hollandiában sem az. Csak az út legyen száraz, na meg dobjunk fel egy jó meleg  sálat, sapkát, kesztyűt! Nyeregre fel!