10+1 részletkérdés a kijárási tilalomról

Hiába lehet telefonról bemutatni a nyilatkozatot, nem ismerik el a digitális aláírást, így hát április elsejére találtunk egy köztes megoldást.
A szerző felvétele.

Az újabb kijárási nyilatkozatok megjelenésekor összegyűjtöttünk néhány kérdést, amelyet elküldtünk a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrségnek. Alább olvashatjátok ezeket és a válaszokat.

1. A korábbi űrlapok még érvényesek? Mert nem mindenkinek van lehetősége újakat beszerezni, és úgy tudjuk: sokat már kinyomtattak, szétszórtak a hivatalokban, üzletekben.

Igen, a korábbi űrlapok is érvényesek, mindaddig, amíg megfelelően vannak kitöltve, és tartalmaznak minden kért információt.

2. Akik nem tudnak nyomtatni, azok ugye kézzel is megírhatják maguknak?

Igen, elfogadott a kézzel írott nyilatkozat is, amennyiben tartalmaz minden kért információt.

3. Az egérrel vagy érintőképernyőn berajzolt digitális aláírásra mi a szabály?

Jelenleg, a belügyminisztérium legutóbbi pontosításának értelmében kizárólag a (kinyomtatott nyilatkozatra vetett – szerk.megj.) kézi aláírás az elfogadott, így az egérrel vagy érintőképernyőn berajzolt aláírás nem fogadható el. Abban az esetben, ha valakinek nincs lehetősége otthoni nyomtatásra, használja a kézzel megírt egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot.

4. Akinek nem fix a munkaprogramja, a munkavégzés helye, annak mit írjanak a munkaadói igazolásába?

Amennyiben például sofőrről van szó, a munkáltatói igazolás mellett a menetlevél felmutatásával igazolhatják a munkavégzést. Illetve, akik munkakörébe tartozik a gyors, azonnali beavatkozás (pl. gáz-, villany- és vízszolgáltató cégek), a munkáltatói igazolásban javasolt feltüntetni például, hogy „intervenție și mentanență” vagy „muncă pe teren” (magyarul: beavatkozás és karbantartás, illetve terepmunka – szerk. megj.).

5. Aki mást visz, például munkába, annak milyen nyilatkozat kell, mit ikszeljen be?

Ebben az esetben szükséges a sofőr számára kitöltött egyéni felelősségvállalási nyilatkozat, amelyben javasoljuk a 10. pont alá megjegyezni a szállítás okát. Ugyanakkor az utasnak is szükséges a munkavégzésre vagy egyéb fontos teendőre vonatkozó egyéni felelősségvállalási nyilatkozat vagy munkáltatói igazolás.

6. Szabadtéri mozgás céljából (pl. futni, biciklizni) milyen messzire szabad eltávolodni a lakhelytől?

A szabadtéri mozgást a lakóhely közvetlen közelében kell végezni és semmiképp sem több kilométerre eltávolodni tőle.

7. Van-e valamilyen korlátozás arra, hogy lakhelyétől milyen távoli üzletbe/rendelőbe mehet az ember?

A rendelet nem tér ki pontosan arra vonatkozóan, hogy milyen távolságban levő üzletbe, rendelőbe mehetünk, viszont ajánljuk a lakhelyhez legközelebb található üzletet választani, a vásárlás tárgyától függően.

8. Ha útba esik a munkahelye és a lakhelye között, akkor rendben van?

Igen, rendben van, ha a munkahelyre vezető útvonalon és visszafele útba esik egy bizonyos üzlet, bemehet az illető vásárolni, viszont ez nem hatalmaz fel senkit arra, hogy megejtse a nagy bevásárlást. Erre ugyanis külön nyilatkozat kitöltése szükséges.

9. Ugyanazon a nyilatkozaton egyszerre több helyszínt is meg lehet jelölni. Több kijárási indítékot is be lehet ikszelni, hogy ne kelljen minden célpontra külön nyilatkozatot kitölteni?

Amennyiben a tevékenységek vagy a felkeresett helyszínek közvetlenül egymást követik, elégséges egy nyilatkozat kitöltése, feltüntetve az összes célállomást, azok felkeresésének sorrendjében, és meg lehet jelölni több opciót is. Viszont, ha két tevékenységet nem közvetlen egymást követően végzünk el, hanem ezeket megszakítjuk azzal, hogy hazamegyünk, a lakhely elhagyásához szükségessé válik egy újabb nyilatkozat kitöltése.

10. Melyek a leggyakoribb kihágások, mit nem ért a lakosság az instrukciókból?

A két leggyakoribb kihágás, amellyel mindeddig szembesültünk, az egyéni felelősségvállalási nyilatkozat hiánya, illetve a rendelet által előírt halaszthatatlan, alapszükségleti tevékenységektől eltérő indokkal való kinti tartózkodás.

10+1. Egyből büntetnek-e, vagy csak figyelmeztetnek, s ha igen, akkor mennyi a bírság vagy mitől függ a mértéke? Visszaesőknél mennyivel emelkedik?

A rendeletet követő első napon figyelmeztetésben részesítettük az érintetteket, azóta viszont a kihágást elkövető személyeket szigorúan büntetjük. A többszöri kihágást elkövetőket szigorúbban vesszük, nagyobb bírságban részesítjük őket. A rendőr maga ítéli meg a helyzetet, hiszen minden eset más.

Korábbi, témába vágó anyagaink

A kijárási tilalom általános szabályait itt olvashatod.

A legfrissebb szabályokról és a megszigorított bírságokról itt írtunk részletesebben.

A legfrissebb nyilatkozat-generátort itt találod.