10 ezer felett az országos esetszám, Udvarhely 3 ezrelék felett

A koronavírusjárvány terjedésének okán nyilatkozott kedden a sajtónak dr. Alexandru Rafila virológus, egészségügyi miniszter.

A szakember emlékeztetett, hogy a korábbi becslések augusztus közepére vetítették előre a hullámgörbe csúcsát, az azonban szerinte bizonyosnak tűnik, hogy az elkövetkező hetekben a napi új esetszám átlaga meg fogja haladni a 10 ezret.

Hangsúlyozta ugyanakkor: nincs bizonyíték arra, hogy az Európában uralkodóvá vált omikron BA.5 alvariánsa súlyosabb megbetegedéseket okozna, de a kórházi beutalások, és ezzel együtt az intenzív terápiára szorulók számának növekedésére számítani lehet.

Az elmúlt 24 órában

Az elmúlt 24 órában 12.353 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, 7.398-cal többet, mint egy nappal korábban. Az új megbetegedések közül 2.502 esetben újrafertőződést mutattak ki, az érintettek az első megfertőződéstől számított több mint 90 nap elteltével kapták el ismét a vírust.

A legtöbb új esetet Bukarestből (1.492) jelentették, de magas az esetszám a következő megyékben is: Kolozs 1.301, Brassó 660, Temes 649, Konstanca 550, Prahova 480, Iaşi 461. A 14 nap alatt regisztrált új fertőzöttek száma ezer lakosra vetítve országosan 2,30. Bukarestben a legnagyobb, 7,17 ezrelék. A fővárost a következő megyék követik fertőzöttségi ráta szempontjából: Kolozs 5,71, Ilfov 5,15, Konstanca 4,6, Brassó 4,39, Szeben 4,29, Prahova 3,6 és Temes 3,5.

3.445 személyt kezeltek kórházban Covid-19-cel június 26-án, kedden, intenzív terápiás ellátásra 215 beteg szorul, közülük 184-en oltatlanok. A kórházban kezelt koronavírusos páciensek között 558 kiskorú van, közülük hármat intenzív terápián ápolnak. Az elmúlt 24 órában 32 koronavírussal diagnosztizált személy (21 férfi és 11 nő) haláláról érkezett, ezzel 65.894-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában, jelenti az egészségügyi minisztérium.

Hargita megyében – az egészségügyi minisztérium keddi jelentése szerint 125 új koronavírusos esetet regisztráltak, ebből 16 esetében újrafertőződést mutattak ki. Ugyanebben az intervallumban 73-at gyógyultnak nyilvánítottak, és egy személy életét vesztette a vírus miatt. A kórházakban 83 személyt kezelnek, otthoni elkülönítésben 239-en vannak.

Megyeszinten a fertőzöttség mutató 1,65. Udvarhelyen kétszer ekkora: 3,1. Az elmúlt 14 napban 116 koronavírusos esetet regisztráltak.

Jönnek az új oltóközpontok

Az elkövetkező időszakban előkészítik a szükséges jogszabályokat ahhoz, hogy az egészségügyi intézményekben oltóközpontokat nyissanak:

Nem a korábbi oltóközpontokról van tehát szó. Szeretnénk előkészíteni az őszi oltási kampányt, mert bár most kevés érdeklődés mutatkozik a vakcina felvétele iránt, tekintettel a jelenlegi oltószer sajátosságaira, ősszel, amikor az adaptált vakcina adagjai elérhetővé válnak, szeretnénk, ha minél több állampolgár be tudná oltatni magát. És ennek folyamatát meg kell könnyíteni” – fejtette ki sajtótájékoztatóján Rafila.

Hiába kötelezik a maszkot?

Az egészségügyi miniszter azt javasolta a lakosságnak, hogy a Covid-19 járvány terjedésének korlátozása érdekében az emberek viseljenek védőmaszkot a zsúfolt zárt helyiségekben és a tömegközlekedési járműveken, azonban úgy véli, hogy ennek az intézkedésnek a kötelezővé tétele nem fogja meghozni a várt eredményeket:

Bizonyos fokú szolidaritásra és felelősségérzetre van szükség a lakosság részéről. A kötelező maszkviselés bevezetése egy nagyon egyszerű okból nem működhet – a védőmaszk, ha helytelenül viselik, haszontalan. Nem az a fontos, hogy viseljük a maszkot, hanem az, hogy ezt helyesen tegyük. Nehéz ötméterenként ellenőrző pontokat felállítani, hogy valaki ellenőrizze ezeket a dolgokat” – magyarázta Rafila.

Egészségügyi minisztérium, Agerpres