1.500 éves aranygyűrűre bukkant az erdőben

Forrás: Preda Bălăiban Facebook-oldala

Középkori aranygyűrűre, valamint bronzból és vasból készült tárgyakra bukkant fémdetektor segítségével egy férfi a Bihar megyei Tataroson, írják a Transtelexen a Bihoreanul portálra hivatkozva.

A nagyváradi férfi, Preda Bălăiban átadta a talált tárgyakat a község polgármesteri hivatalának, ahonnan azokat átszállították a Bihar Megyei Kulturális Igazgatósághoz, majd a Körösvidéki Múzeumhoz. Tíz éve van fémdetektoros jogosítványa, nem most először talált értékes régészeti tárgyakat Bihar megyében, tavaly például háromezer éves kelta baltákat és késpengét adott át a hatóságoknak, ezeket múzeumokban állították ki.

A kincskereső férfi arról beszélt a helyi portálnak, hogy vasárnaponként rendszeresen indul hosszú túrákra, hogy fémdetektorával átkutassa a közeli erdőket. A most talált tárgyakra a települése melletti erdőben bukkant rá, mintegy 25 centiméter mélységben.

Az aranygyűrű mellett egy bronzgyűrűt is talált, valamint egy karkötő-darabot. Olyan fémtárgyak is előbukkantak az ékszerekkel együtt, amelyek rendeltetését egyelőre nem tisztázták a szakemberek. Az ezekről készült képeket Facebook-profiljára is feltöltötte. A tárgyak 100-200 méter távolságra voltak egymástól, a gyűrű a szakemberek szerint körülbelül 1.500 éves lehet, a bronz karkötő-töredéket pedig 3.000 évesre értékelték az archeológusok.