Az élhető város: méltó emléket Gönczi Lajosnak!

Megváltozik a Backamadarasi Kis Gergely Református Kollégium előtti tér arculata: eltűnik a Backamadarasi-szobor.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
Andrei Pleșu Angyalok c. könyvének borítórészlete. Borítóterv: Sívó Júlia

Szürreális: megjött az angyal!

Van, hogy nem éred el az előadást. Nyugi, házhoz jön.
ok-road-trip-transylvania2

Ezek az erdélyiek tényleg léteznek?

És mit esznek? Kérdezhette volna ezt is egyik...
aramszunetekvarosa01ufo

Áramszünetek városa

Egy brit kutatócsoport felmérése alapján Udvarhelytől...

Backamadarasi Kis Gergely Református Kollégium
Backamadarasi Kis Gergely Református Kollégium
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. április 27., 09:27
0 hozzászólás. 

A 2004-ben emelt Backamadarasi Kis Gergely szobor a közeljövőben eltűnik a boltíves bejárat alól, a szobrot szülőfalujába, a Nyárád-menti Backamadarasra szállítják – avatott be a változásokba Tőkés Zsolt, a kollégium igazgatója.

Mint ismert, az idei tanévtől a kollégium visszakapta a főépületet is, s jelenleg ennek felújítása zajlik, őszig a belső munkálatokkal, illetve a homlokzat renoválásával is végeznek. Már létezik egy terv arra nézve, hogy az épület előtti teret hogy alakítsák át, mert a jelenlegi helyzete nem a legjobb. A sétányok több helyen elromlottak, a Benedek Elek szobor talapzata is összetöredezett.

itthon_backa

A terv az, hogy még idén szobrot kapjon Gönczi Lajos volt igazgató, aki 170 évvel ezelőtt született és az ő nevéhez fűződik a száz évvel ezelőtt felépített iskolaépület születése. Tőkés elmondta, hogy Gönczi szobrát a szovátai Sántha Csaba fogja elkészíteni, az ő műhelyében is öntik ki az alkotást.

A távlati tervek között az is szerepel, hogy az iskolaalapító Bethlen Jánosnak is szobrot készítsenek, illetve Kis Gergelynek is – utóbbi a jelenleginél kisebb lenne, s mind Gönczi, mind pedig Bethlen arányaiban kisebb méretű mellszobrokat kapnának.

Backamadarason a helyiek úgy tervezik, hogy a ma még Udvarhelyen álló szobrot (ezt Sebestyén Róbert készítette) ebben a hónapban átszállítanák oda és pünkösd hétfőjén avatnák fel ünnepélyesen.

A jelenleg álló Benedek Elek szoborról Tőkés azt mondta, hogy annak sorsába nem szól bele: amennyiben a nevét viselő iskola át szeretné helyeztetni a saját udvarára, megteheti, de ha nem, akkor a szobor marad (ez Tőkés szerint a nyár folyamán eldől), hiszen a nagy mesemondó a kollégium diákja volt egykor.

itthon_backa

Szeptember 8-án tartják a Kárpátmedencei Református Tanügyi Intézmények harmadik találkozóját, ennek Székelyudvarhely ad otthont, s erre időzítik mind az épület, mind az előtte levő tér teljes megújulását, illetve a szobor felavatását.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."