Valaki magyarázza el nekem

Vannak dolgok, amiket nem értek. Pedig én próbálok mindent megérteni, komolyan! Mégis akad olyan, ami nem fér a fejembe.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
ok-road-trip-transylvania2

Ezek az erdélyiek tényleg léteznek?

És mit esznek? Kérdezhette volna ezt is egyik...
aramszunetekvarosa01ufo

Áramszünetek városa

Egy brit kutatócsoport felmérése alapján Udvarhelytől...
TomcsaS2

120 éve született Tomcsa, az udvarhelyi vagány

Írt, rajzolt, mondott, ivott, kártyázott és még nagyon...

A szerző fotója.
A szerző fotója.
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. március 28., 13:00
0 hozzászólás. 

Például az, hogy miért kell úton-útfélen folyton szemetelni? Pofátlanul, mértéktelenül, hanyagul.

Naponta utazom egy szakaszon az országút mentén, és ott látok ilyen érthetetlen dolgokat. Ezen a szakaszon nincs olyan rés, ahol csupasz lenne a föld és ne lenne eldobálva valami.

A bokrok között, egy-egy mélyedésben több zsáknyi szemét virít, szúrja a szemem. Lehet, hogy a szél hordta össze, vagy lehet, hogy valaki szándékosan próbálta elrejteni a mocskot. Vagy meg se próbálta, csak úgy otthagyta azt, ami már fölöslegessé vált.

És én nem értem, hogy ez neki miért nem fáj?

Egyesek látták, ahogy a szemétszállító kamion tartályából repültek ki nylonzacskók a Cekendre menet. De minden egyes útmenti palack, sörösdoboz, pelenka, chipseszacskó biztosan nem a szemeteskocsiról maradt le.

Nem értem, hogy miért természetes otthagyni a szemetet a természetben. Ha az apróságokat nem számoljuk, akkor is bőven van, ami nem odavaló.

Egyik nap csak a nagyobb méretű hulladékokra figyeltem az út mellett, és a következőket láttam: gumiabroncs, egy teljes összetört szélvédő, dísztárcsák, vödör, lökhárító, baleset utáni törmelékek. Ezekkel mi lesz? Majd benövi a fű és megeszi a rozsda?

Milyen szép itt

Én nem értem, hogy a közterületet, vagy más ember területét miért gondoljuk elfogadhatónak összeszemetelni? Jól van az úgy? Jó helyen van ott? Vagy mi jár az ember fejében, aki otthagyja ezeket a dolgokat? Hogy majd jön valaki és összeszedi?

Mert előbb-utóbb egy tavaszi nagytakarítás alkalmával jön valaki, de van egy olyan érzésem, hogy nem azok az emberek gyűjtik a szemetet, akik eldobálták. Viszont nem értem, hogy ez miért így működik.

Ugyanakkor nem értem, hogy miért húzzuk ki magunkat elégedetten, ha jön a magyarországi turista, és megállapítja, hogy „milyen szép itt nálatok Erdélyben", amikor csak ennyire törődünk ezzel a szépséggel.

Azt sem értem, hogy miért vagyunk felháborodva, ha emelik a szemétdíjat. Te mennyiért dolgoznál a szeméttelepen és válogatnád egy város mocskát?

Apropó, szeméttelep: miért használunk mindent hulladéklerakónak, ami nyilvánvalóan nem az? Nem értem, miért lehet büntetlenül egy omladozó fal tövében, vagy a vonatsínek között hagyni a szemetet, amikor tudjuk, hogy ha el is tűnik a szemünk elől, még nem szűnik meg létezni.

Még az is rejtély, hogy hogyan kerül a kerítésemen belülre konzervdoboz,

ki eszik konzervet az utcán?

Vagy mit keres a csokispapír a veteményesben. És honnan jön a sok palack üzenet nélkül a patakban.

Nem értem, hogy miért lehet csak úgy elpöccinteni a cigarettacsikket bárhol és bármikor, de főleg a buszmegállókban, ahol rendszerint szemetes is van.

Egyszer megpróbáltam összeszámolni, hogy az állomáshoz vezető utcán hány darab hulladékot találok. Elvesztettem a fonalat valahol 30 és 40 között, mert nem tudtam, hogy az elázott csikkeket külön számoljam-e, vagy hármasával.

És vajon miért lehet az elszáradt karácsonyfát nemes egyszerűséggel kiengedni az ablakon a tömbház elé, vagy egyenesen az út közepére. Ilyent is láttam egyszer itt a városban.

Egy másik városban pedig, két országhatárral arrébb azt láttam, hogy egy járókelő, amint észreveszi az egyetlen földön heverő papírdarabot, visszafordul és összeszedi.

Szerintem ő sem értette, hogy mit keres az ott.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."