Színes » Tudomány

Depresszió helyett boldogságot okoz a dohányzásról való leszokás

Megalapozatlan a dohányosoknak az a félelme, hogy a cigarettáról való leszokás során a depresszióval is meg kell küzdeniük - derült ki egy amerikai tanulmányból.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
reggelizorobot

Így készít reggelit egy robot (videó)

Elértünk arra a szintre, hogy egy legóból összerakott...
Nagy István meteorológus fotó: Simó Veronika

Ezért kell begombolni a lájbit idén

Ha globálisan meleg van, miért fázunk mégis?...
fotók: Katona Zoltán

Dósa Zoltán: elkerülhetetlen a hazugság

A baktériumoktól a tudatos lényekig mindenki manipulál...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. január 05., 09:07
1 hozzászólás. 


"Akinek sikerül leszoknia a dohányzásról, boldogságot érez" - fejtette ki a Rhode Island-i Brown Egyetem vizsgálatára hivatkozva Stefan Andreas kasseli tüdőgyógyász, a Német Pneumológiai és Tüdőgyógyászati Társaság (DGP) tagja. "Ugyanakkor az, akinek próbálkozása ellenére sem sikerül végleg letennie a cigarettát, akár sokkal depresszívebb hangulatba kerülhet, mint megelőzően, a dohányzás idején." A vizsgálatban összesen 236 dohányos vett részt.

A hangulatot elemző teszteken azok érték el a legmagasabb pontszámokat, akik a 28 héten át tartó tanulmány ideje alatt le tudtak mondani a cigarettáról. Azok voltak viszont a legboldogtalanabbak, akik a 28 hét leteltével szinte azonnal visszatértek a dohányzáshoz.

Minden résztvevő kapott nikotintapaszokat és orvosi tanácsokat, illetve időről időre tesztekkel vizsgálták az esetleges depresszív tüneteiket.

"A kutatók a vizsgálat alapján meg vannak győződve arról, hogy a dohányzás abbahagyásával csökken a levertség érzete. Akinek sikerül letennie a cigarettát, megszabadulhat depresszív panaszairól. Aki viszont újra elkezd dohányozni, az nagyobb depresszióra számíthat, mint korábban" - hangsúlyozta Andreas.

Forrás: MTI


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
...anyád álruhában...
2011-02-22 10:13:38
Ehhez kellett egy teljes kutatócsapat? Józan paraszti ésszel is rá lehet jönni, hogy akinek sikerül leszoknia, az azért boldog, mert sikerben volt része, míg akinek nem sikerül leszoknia, az kudarcként könyveli el, ezért depresszióba esik. Nekem sikerült leszoknom, 2 hónapja nem cigarettáztam, viszont még mindig jobban kívánom a cigit, mint ahogy a sikert érzem...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."