Színes » Életmód

Főzőlecke pasiknak 10. rész: Így eszik egy Vasas-csaj, edzés után

Jó az étvágyuk a sportolóknak. Jó, hogy nem az egész csapat megetetését vállaltam be. Bónuszként át is vertem őket.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
veszhelyzet01ufo

Mit csinálj ha tűz van?

Egyél egy sütit!
darazscsapda

Hogyan készíts darázscsapdát? (videó)

Biztosan idegesítenek téged is a jövő-menő darazsak...
Az első és legfontosabb tanács: ne találkozzunk a medvével!

Medvetikett: így viselkedj, ha mackóval találkozol!

Bár a rendeletet meghozták, a medvék nem ijedtek meg...

00-IMG6055
Így eszik egy Vasas-csaj, fotó: Jére Zsolt
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. április 12., 12:43
2 hozzászólás. 

A Vasas Femina középpályásait vártam estebédre tegnap, és elhatároztam, most fogok igazán gasztrollkodni. Mivel két lányt is meg kellett etetnem, egyiküket ráadásul edzés után, nem mertem új receptre adni a fejem, ezért azt a tarkabors kéregben sült csirkemellet választottam, amelyikkel már nagymamámat is sikerült lenyűgöznöm.

Előrekerült a pizzarendelés lehetősége

is a szerkesztőségben, és annyira tetszett a troll ötlet, hogy úgy döntöttem a köretet a Pizza 21-ből fogom megrendelni. Röhögtem is a markomba rendesen. A sportolócsajoknak ugyan sportsaláta dukál, végül a görögsalátára esett a választás, úgy éreztem gyanús lesz nekik a csirkemelles saláta, csirkemell szeletekkel.

00-IMG 5810

A lányok egészen a cikk megjelenéséig nem tudnak róla, hogy nem én készítettem a salátát, mert április elsejei hangulatomban voltam, úgyhogy itt kérek tőlük elnézést a jó szándékú csínyért, és szerencsémre a képek bizonyítják nekik, hogy a húst én sütöttem meg.

Kikristályosodott a terv, jöhetett a bevásárlás. Azok a fránya mértékek megint hülye helyzetbe hoztak, amikor hat deka csontozott csirkemellet kértem. „Azt hogyan? Egy ekkoracska szeletet?" – kérdezte meglepetten a kiszolgálónő, úgyhogy kijavítottam magam. Kilenc lejért vettem ebből 60 dekát.

00-IMG 5834

Jobban mondva, hogy miből, az csak otthon derült ki. Egész hazaúton fogdostam a husit, amely elég furcsa volt csirkemellnek, „igen, mert ez felsőcomb" – állapította meg az öreg Gál, amikor hazaértem. Hogy én motyogtam-e érthetetlenül, vagy a néni is trollkodós kedvében volt, arra nem derült fény.

00-IMG 5955

A sütéshez szükséges tarkaborsot 3 lejért, a tejszínt 3 lej 50 baniért és egy palack száraz vörösbort 14 lejért vásároltam meg. Megjött Jére Zsolt fotós, elmondtam neki, mi a terv és elmesélte egyszer az egyetemi évek alatt meghívtak vacsorázni két csajt, rendelték a kaját és képesek voltak elmosatlanítani edényeket, hogy legyen hitelesebb, viszont így is lebuktak, hiszen a kajás dobozokat szem előtt felejtették.

La grandé kajarendelés recept


Hozzávalók: telefonszám, menü, illetve ízlés szerint vonalas, vagy mobiltelefon

 

Elkészítés: Lassú, megfontolt mozdulatokkal üssük be az étterem telefonszámát, mert egy szám elírásával egy román hang zavarhatja meg nyugodt pillanatainkat. Mindezek előtt válasszuk ki a rendelni kívánt ételt, ezzel is megelőzve a diszpécser felháborodását.

 

Szépen tagoltan mondjuk el neki, mit és hova szeretnénk rendelni. Bő félórát várjuk az ételt, megérkezése után kifizetjük azt, és ha módunkban áll, 1-2 lejjel többet adunk a futárfiúnak az étel áránál. Elköszönve tőle, frissen tálaljuk a salátát.

 

La grandé csirkemell tarkabors kéregben


Hozzávalók: 40 dkg csirkemell filé, 2-3 evőkanál tarkabors, 1 dl száraz vörösbor, 2 dl tejszín, olívaolaj, só

 

Elkészítés: A tarkaborsot mozsárban kicsit összetörjük. A csirkemellet szeletekre vágjuk, olívaolajjal megkenegetjük, sózzuk, majd végül a tarkaborssal bedörzsöljük őket.

 

Olívaolajon kisütjük a csirkehúsokat majd félretesszük őket egy tányérra, amit lefedünk alufóliával. A serpenyőben letapadt pörzsanyagokat, bors maradványokat jó minőségű vörösborral felöntjük, és addig forraljuk, amíg elforr az alkohol. Végül felöntjük tejszínnel, majd még egy adag színes borssal és sóval fűszerezzük.

A legnagyobb problémát ismét a hús megtisztítása okozta. Nagyon ocsmány dolgokat kellett levágnom róla. Jó háztartásvezetőhöz híven az öreg Gál rögtön ott sürgött-forgott körülöttük. A lelkemre kötötte, nehogy eldobjam, az is felhasználódik. „A tiéd lehet, de nem én akarom majd megenni" – mondtam neki, mert el voltam sápadva a büdös, véres cafatoktól.

00-IMG 5869

Közben megérkezett a saláta, és bár a futár fiú az elején nem repesett az örömtől, hogy le is szeretnénk fotózni, „basszék" – engedett belőle, amikor mondtuk, hogy honnan vagyunk.

00-IMG 5880

Hogy ne essek Jére Zsolti hibájába, szépen eltüntettem a nyomokat, egy nagy tálba tettem ki a két adag salátát, míg a dobozt, a műanyagvillákat szépen elrejtettem egy szekrény mélyére. Mint később kiderült, a terv működött, a csajok nem sejtettek semmit.

Nem vagyunk mi fizikusok

„A köret elkészült, azazte" – kiáltottam fel boldogan. Láttam, hogy mindennel készen leszek, amire megérkeznek, úgyhogy erre az örömre egy pohár bort is mertem tölteni magamnak. Sültek a tarkaborsos hússzeletek, a saláta már tálalva volt, egyszerre terítettem, takarítottam, sütöttem.

00-IMG 5914

A mártással picit meggyűlt a bajom, néztük a sütés után maradt szafthoz öntött vörösbort és azon filozofáltunk, vajon kipárolgott-e belőle az alkohol. „Miért füstöl így ez?" – kérdeztem Jérétől, és azt a választ kaptam, „biztos párolog, de nem tudom, nem vagyok fizikus".

00-IMG 5940

Amikor már tömény szeszszag volt a lakásban, úgy láttuk kifőtt belőle az alkohol, bár az elkészült mártás állagát szemlélgetve, már nem voltam biztos ebben. „A múltkor is ilyen volt?" – hajolt felé Zsolti, „Nem tudom. Ilyen volt?" – kérdeztem vissza. A csomóssága miatt megegyeztünk, nem ilyen volt, az íze viszont így is nagyon jó lett. Recept nélkül készítettem el másodszor a tarkaborsos csirkét, ami nem is sikerült úgy, mint első alkalommal. Volt viszont tanulsága is az első sütésnek, a két decis tejszínből most már nem mértem ki a 200 millit.

Kopogtak az ajtón

Pontosan akkor, amikor felraktam a két terítéket. „Fordítsuk a szebbik felére" – egyeztük meg Jérével az abrosz felrakásánál, majd elnevettük, hogy minden háztartásban van az abrosznak egy szebbik fele.

00-IMG 5933

„Szia! Na, erre kíváncsi vagyok, remélem, finom, olyan éhes vagyok, pfú" – érkezett meg Erika edzésről, és alig tudtam visszaköszönni, már az asztal mellett ült. „Látni fogod a véleményünket" – mondta Enci, és még Erika is odaszólt, mikor levettem a szakácssapit, hogy jobban leizzadtam, mint ő az edzésen.

Kicsit féltek a mártástól az állagát látva, de nyugtatgatva őket és ők is egymást, meglocsolták vele a húst. Amikor láttam már meg is instagramoztatják a kajámat, én is kezdtem kicsit megnyugodni.

00-IMG 6031

Félve megkérdeztem tőlük, hogy szoktak-e a 21-ben salátát enni, de szerencsémre pont görögsalátát még nem ettek ott, mert nincsenek oda az olívabogyóért. Szépen ki is válogatták őket a tányér szélére.

IMG 6054

Az elején attól is tartottam, hogy fog-e passzolni a rendelt saláta a sültemmel, Enci szerint azért is volt nagyon szuper így együtt, mert a husi nagyon és jól volt fűszerezve, a saláta natúrsága balanszba hozta őket. Nagyon jól volt átsütve a hús szerintük.

„Azta, de jól esik"

– mondta Erika, akiről, ha nem tudtunk volna, is ki lehetett találni, hogy edzésről jött, olyan tempóban tekerte be a szeleteket. Bár Jérével az elején beszéltük, hogy a nyolc szelet húsból mindenkinek jut kettő, amikor már az utolsókat vették el, mi csak egymásra pillantottunk szomorúan, hogy itt ma evés nem lesz. Enci „kell nektek még?" – kérdésére sem mertünk igennel felelni. Ahogy láttam, még így is tudtak volna enni.

„Azért egy kicsit büszke vagyok most magamra" – mondtam, amikor befejezték a kajálást és minden elfogyott, amit én készítettem. „Én is az vagyok, én itt hagynám abba" – mondta Erika, hogy ezt bóknak, vagy sértésnek kellett volna értenem, nem tudom, de inkább úgy értelmeztem, hogy a csúcson kellene abbahagyni.

00-IMG 6036

Ittak még kicsi plátát a fűszeres husira, megbeszéltük Erika utolsó meccsen rúgott hatalmas luftját, és a következő meccs időpontját, ami elvileg huszadikára esik majd. A lányok jó edzés utáni sportolókhoz hűen felfaltak mindent és elindultak Barcelona-Juventus BL meccset nézni. Én is ugyanezt tettem, sört iszogatva és böfögve próbáltam helyreállítani a konyhatündérkedés után férfiasságomat.2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
BaloMonika
2017-05-08 10:14:03
Eleg regen volt fozocskezve,mar varom a kovetkezo lecket ,nagyon szorakoztato,sot tanulsagos is :)
avatar
Breki
2017-05-17 12:21:50
Én is hiányolom a fözőleckéket... mindig feldobta a napjaimat, remélem hamarosan újra olvashatjuk az újonnan kipróbált recepteket :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."