Színes » Életmód

Te sem böjtölsz? Pedig megérné

Milyen betegségek esetében gyógyszer a böjt? A kalóriamegvonás hatásait vizsgálták.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
Csörgedező bűz A szerző fotója

Új forrás tört fel Udvarhelyen!

Szemtanúk szerint most már elmondható, hogy nem csak...
HollyButcher

Kevesebb nyafogás, emberek!

Fontos üzenetet hagyott hátra egy 27 évesen, rákban...
tavaszvan26

2x10 bizonyíték, hogy Udvarhelyre is betört a tavasz

Szemtanúk szerint több csínyt is elkövetett, kabátot,...

bojtos-anyag-kikep
Te sem böjtölsz?, illusztráció
szerkesztoÍRTA: KOMSA ANDREA KATALIN
2017. február 28., 20:07
0 hozzászólás. 

Egyedülálló kísérletet folytattak Oroszországban, Németországban és az Egyesült Államokban a böjt tudományos vizsgálata terén.

Több tanulmány, szakcikk, illetve az egykori Szovjetunióban még könyv is megjelent a kidolgozott módszerekről, utóbbit azonban sohasem fordították le más nyelvekre. Ettől függetlenül a későbbi években más országok tudósai hasonló következtetésekre jutottak: ezeket mutatja be egy francia rendezésű ismeretterjesztő film, ami képes akár gyökeresen is megváltoztatni a szemléletünket a koplalásról.

A film bemutatja egy, a Bajkál-tó közelében lévő, úgynevezett  böjtközpont működését: Oroszországban több évtizedig, több ezer páciens bevonásával kutatták a böjtölés mechanizmusát. Ez a kutatás szolgált alapul egy, a böjtöt alkalmazó orosz orvosi módszernek, amit szigorú vizsgálatok és felügyelet alatt végeznek a Gorjacsinszki szanatóriumban, a szibériai fennsíkon.

A böjtközpont 22 éve működik és azóta cukorbetegek, asztmások, elhízottak, reumások, szívbetegek, magas vérnyomásosok, allergiások már 1-2 böjtkúra után teljes tünetmentességről számolnak be.

A központban vízen kívül semmit nem fogyasztanak, de minden terápia személyes megfigyelések és folyamatos laborvizsgálatok alapján történik. A szigorú módszerekkel lépésről-lépésre megtanítják a szervezetet saját tartalékaiból élni.

A böjt alatt hetekig nem lép fel táplálékhiány a szervezetben

A filmben több páciens beszámol tapasztalatairól. Kiderül, hogy az ételmegvonás csupán három napig nehéz, amíg a lebontás történik. Utána a szervezet átesik egy holtponton és következik az acidózis krízis, ami gyengeséggel, fejfájással szédüléssel jár. Ilyenkor a szervezetből kiürül a glükóz.

Miután a szervezet átáll, és elkezd saját zsírtartalékokból glükózt előállítani a tudat kell megküzdjön az „orális fixációval" vagyis az evési kényszerrel. Ilyenkor a gyomor nem éhes már, a tudatunk enne.

 

„Ha egy új gyógyszert vizsgáltam volna és ilyen eredményeket kapok, akkor naponta bombáznának ajánlatokkal. Anyagi segítséget, kutatási támogatást kínálnának, de ha a böjtről van szó csupán annyit mondanak: nagyon érdekes" Dr. Andreas Michalsen, Németország

A megfigyelések összegzéseként az orvosok elmondják, hogy a sokszor több hetes teljes ételmegvonás alatt nem lép fel a szervezetben valós táplálékhiány. Egyes esetekben megfigyelhető a C, D, E vitaminok hiánya és az anyagcsere egyes elemeinek csökkenése, de egy átlagos 12 napos böjt után nem éri el a kritikus szintet semmilyen hiány a szervezetben.

Végeredményben a böjt képes mozgósítani a teljes szervezetet, és serkenteni a gyógyító folyamatokat.

A böjttől egy idő után erősödik a szervezet

Valter Long biológus kísérletei a filmben szintén a igazolják a böjt immunrendszerre gyakorolt jó hatását. A Dél-Kaliforniai egyetemen kemoterápiás gyógyszerek dózisát növelte meg állatok szervezetében, aminek eredményeképp az éheztetett állatok életben maradtak a háromszoros dózis hatására is, míg társaik elpusztultak.

A film bemutatja a világszínvonalú német Buchinger böjtklinikát, ami már 1935 óta sikeresen működik, és olyan német közkórházakat is láthatunk, ahol a hivatalos orvostudomány keretein belül kezelik a betegeket a böjt ellenőrzött módszereivel.

A filmet két francia rendező Sylvie Gilman és Thierry de Lestrade rendezte 2012-ben. Eredeti címe: Le jeune, une nouvelle thérapie? avagy A böjt tudománya.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."