Színes » Életmód

Hogyan segítenek levetkőzni egy szarvasnak?

Adózzunk egy zeteváraljai szarvas emlékének. Farkasok hagytak ennyit belőle.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
Csörgedező bűz A szerző fotója

Új forrás tört fel Udvarhelyen!

Szemtanúk szerint most már elmondható, hogy nem csak...
HollyButcher

Kevesebb nyafogás, emberek!

Fontos üzenetet hagyott hátra egy 27 évesen, rákban...
tavaszvan26

2x10 bizonyíték, hogy Udvarhelyre is betört a tavasz

Szemtanúk szerint több csínyt is elkövetett, kabátot,...

00-szarvas-kikep
Fotók: Gotthárd Ferenc Alpár. Facebook.com / Vízpart
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. február 24., 13:11
0 hozzászólás. 

Megjött az étvágya az elmúlt héten a Zetevátralja környékén csatangoló farkasoknak, legalábbis ezt bizonyítják Gotthárd Ferenc Alpár természetjáró, halőr fényképei.

Ezek először a Nagyküküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület Facebook-oldalán, a Vízparton jelentek meg. A szarvas maradványait a befagyott tó területén találta a Ferenc, akit – ha emlékeznek – nyáron elkísértünk egy munkanapján.

Az első képen azt láttuk, hogy a farkasok a szarvas bőrét meghagyták – szépen levetkőztették, ugyanis egy farkasfalka nagyon hatékony tud lenni mind akcióban, a zsákmány elejtésénél, mind pedig az elfogyasztásánál.

00-szarvas-be-01A szarvas maradványai messziről így néztek ki – felismerhető a felső állkapocs és a koponya, illetve a hátgerinc, de alapvetően darabokra szaggatták a farkasok állkapcsai az elejtett állatot, végtagjainak a maradványai nem is voltak a közelben.

00-szarvas-be-02A koponya közelebbről – Ferenc szerint ebben az az érdekes, hogy mennyire "pontos munkát" végeztek a ragadozók, a csontokról gyakorlatilag minden grammnyi húst leettek, tényleg csak a csupasz váz fehérlik a hóban.

00-szarvas-be-03A farkasok még a szemüreget is kitisztították, annyira éhesek lehettek ebben a hidegben, a szarvas feje is teljesen, a koponyacsontig le van pucolva. Jó sok időt eltölthettek a farkasok a falatozással, igencsak aprólékos munkát végezhettek. Mondjuk más állatok is hozzáférhettek utólag a tetemhez, de a nagyját a farkasok takarították el.

00-szarvas-be-04A szarvas fogazata a felső állkapcsán – viszonylag épen maradt fogak, sok-sok mázsa növényt őrölhettek bele a szarvasba, de hát ilyen ez a mocsok tápláléklánc: növény – szarvas – farkas.

00-szarvas-be-05A szarvas alsó állkapcsa a nagyjából épen maradt fogazattal – ez mozog, amikor rág az állat, de a gyilkos farkasok ezt is szétcincálták.

00-szarvas-be-06A szarvas oldalbordái is ehetőnek bizonyultak, legalábbis megpróbálkoztak velük a farkasok – jól látszik, hogy a lapos, vörös belsejű csontok le vannak töredezve, rágva, a falka és az utótakarítók ebben is láttak fantáziát.

00-szarvas-be-07A hátgerinc egy része – nos, erről is gyakorlatilag centiméter pontosságra leettek mindent az állatok. Az egykor a testben feszesen, egyenesen álló, az állat kecsességét tartó gerinc most a hóban hever, mintegy elmúlás-mementóként.

Pedig az egész csak egy lerágott csont.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."