Színes » Életmód

Új év, új én?

Az újévi fogadalmaknak semmi értelme. Kivéve, ha okosan csinálod. Például így.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
Pál Edit Éva fotói

Kin múlik a város zöldje?

Kinyomoztuk, hogy ki ülteti a virágokat a...
Antalfi10

Jóska a tengerész, hajóját nem éri vész

Antalfi József székelyudvarhelyi...
Segíts megtalálni a gazdámat!

Kinek a babája vagyok?

Valaki jár a fák hegyén. Kányádi is megmondta.

ujevi
Hajrá 2017!
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. január 05., 13:36
0 hozzászólás. 

Nem vagyok az újévi fogadalmak embere, nem hiszek abban, hogy egy januári dátumtól megváltozik az egész életem, vagy abban, hogy egy új évben könnyebb új embernek lenni. Az idén, akarom mondani tavaly, félig-meddig poénból mégiscsak beírtam a 2017-es, ajándékba kapott határidőnaplóba, hogy január másodikától rendszeresen sportolni fogok.

Ebben természetesen a rendszeresség a kihívás számomra.

Arról, hogy a fogadalmam mennyire tartható, inkább később írnék (miután meggyógyul a majdnem betörött orrom az idei első jóga-próbálkozás után.)

Addig is annak próbáltam utána járni, hogy miként érdemes az óévet lezárni és az újat elkezdeni, úgy, hogy ne legyen egy megporosodott, kiábrándult, erőtlen 2017 a végére, ne legyen ugyanolyan, mint a többi.

Azért, hogy ne okoskodjak egyedül, Telman Enikő mentálhigiénés szakemberrel beszélgettem erről a témáról, akivel a sikeres évkezdés praktikáit az alább leírt néhány pontba foglaltuk össze.

Értékelj!

Az első és legfontosabb lépés, hogy elemezd ki az elmúlt időszakot.

Egy év elég hosszú idő. Elég hosszú ahhoz, hogy elfelejtsük a kezdeti állapotunkat, a kitűzött céljainkat, és elfelejthetjük a fontos részleteket is. Ha többet akarunk egy pillanatnyi benyomásnál, vagy egy felszakadó sóhajtásnál, mint például: de gyorsan elrepült ez az év is, vagy idén sem változott semmi, akkor érdemes előre meghatározott szempontok alapján végezni a kiértékelést. Erre több módszer is létezik, és nem kell ledoktorálni ahhoz, hogy valaki tudatosan végigpörgesse az elmúlt év megvalósításait. Itt van például az Éviránytű nevű füzetecske.

Ez egyébként egy magyar találmány, de már nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát. Az Éviránytű tulajdonképpen egy évrendező füzet, amit letölthetsz az internetről, kinyomtatod, vagy digitálisan kitöltöd, választ adsz a benne szereplő kérdésekre és ezáltal kiértékelted az elmúlt, illetve megtervezted a következő évedet. Nagyon egyszerű.

yearcompass

Van egy másik, szintén nem túl bonyolult módszer a Level 10 Life elnevezésű. Ebben az esetben az élet 10 területén értékelned kell egy tízes skálán, hogy éppen hol állsz, majd az aktuális állapotodnak megfelelően kitűzöd azokat a célokat, amelyek segítenek közelebb kerülni a 10-es, vagyis a legboldogabb állapothoz.

Ezek a kategóriák például a család és barátokkal való kapcsolat, a személyes fejlődés, tanulás, pénzügyek, karrier, vagy az egészség és a szórakozás. Bővebben itt olvashatsz a témáról angolul és itt magyarul.

Zárd le!

Decemberben azért van olyan nagy felfordulás, mert mindenki el akarja intézni a még függőben levő ügyeit, az utolsó számlát is ki akarjuk fizetni, a konfliktusainkat elrendezni. Karácsony felé közeledve előjönnek az egész éves sérelmek. Ezeket púpként tovább cipelhetjük az új évre, de nem érdemes – mondja Enikő. Döntés kérdése, hogy melyik utat választjuk.

„Érezheted úgy, hogy 2016 borzalmas év volt. Ez hasonló ahhoz, mint amikor sötét szemüveg van rajtad és mindent azon keresztül látsz. Nem azt mondom, hogy rögtön rózsaszínre kell ezt cserélni január elsejétől, de érdemes arra figyelni, hogy a negatív dolgokból mit tanulhatsz és vihetsz tovább az újévre."

Igaz az is, hogy lehetetlen hermetikusan lezárni a problémákat, vagy egyik napról a másikra megváltozni. Nem is szükséges ennek a változásnak év elején megtörténnie, nyugodtan leszokhatsz a dohányzásról augusztus elsejétől is, ha nyaralás közben hasít beléd a felismerés, hogy a tüdőd már nem a régi.

Írd le!

Ha leírjuk a céljainkat, akkor sokkal könnyebb nyomon követni, hogy mennyire állunk közel a megvalósításukhoz – erősítette meg Enikő.

A tudatosabb emberek általában lejegyzik, hogy mit akarnak elérni. Érdekes módon a felmérések az mutatják, hogy ezek a személyek sokkal sikeresebbek az életükben, nagyobb a valószínűsége, hogy valóra váltják az álmaikat, mint azok esetében, akik csak fejben terveznek.

A célod legyen konkrét...

Ez azért fontos, mert a jól meghatározott vágyakat könnyebb véghez vinni, mint az általánosan megfogalmazott terveket, és az eredmény is sokkal jobban mérhető. Ha például azt mondod, hogy le akarok fogyni 10 kilót, akkor a mérleg megmutatja, hogy sikerült, vagy sem.

cel

A kevésbé konkrét elhatározásokat nehéz követni és ellenőrizni, hogy valóban megtettünk-e mindent, hogy a kívánt célt elérjük. Ilyen például, ha valaki türelmesebb, vagy toleránsabb akar lenni. Ezek olyan dolgok, amelyeket mi magunkban nem biztos, hogy reálisan látunk. Fejlett önismeret és őszinteség szükséges ahhoz, hogy kiértékeljük a saját viselkedésünket.

...és reális!

Nem kevésbé fontos az sem, hogy a kitűzött cél ne legyen túl elszállt, a valóságtól elrugaszkodott. Tehát hiába döntöm el, hogy Amerikában fogok nyaralni, ha semmilyen lehetőségem nincs arra, hogy eljussak oda.

Különbséget kell tenni a cél és az álom között. A cél kézzel fogható, konkrét, időben behatárolható esemény kell legyen. Ez lehet három hónap, egy év, vagy akár több is, de tudjuk megmondani, hogy mikorra akarunk elkészülni az adott feladattal. „A homályos elképzelésekből soha nem lesz semmi." – mondja a szakember.

Döntsd el és tarts ki!

Amikor már megvan a kitűzött célunk, akkor döntést kell hozni mellette és következetesen tartani magunkat hozzá. Nem véletlenül lesz valaki olimpiai bajnok. Sok munka és komoly elhatározás van mögötte. Az újévi fogadalmakkal is ugyanez a helyzet. Egy erős döntés kell megelőzze a cselekvést, és még így sem biztos, hogy a motiváció kitart egész évben.

Vajon honnan merít motivációt az olimpiai bajnok, hadd merítsek én is?

Enikő szerint a rendszeresség a siker titka. A tudomány szerint 21 nap kell ahhoz, hogy egy cselekvést be tudjunk építeni a mindennapjainkba és szokássá váljon.

joga

Vigyázni kell a motivációra, mint a szemünk fényére és számolni kell a bizalmatlankodó környezettel is. Ha belevágunk valami nagyszabású dologba, akkor hamarosan jönni fognak a romboló vélemények, bizalmatlankodások: „á, te nem vagy képes erre, miért nem hagyod a fenébe?" vagy „minek foglalkozol ilyen hülyeségekkel, nincs egyéb dolgod?" vagy „ez túl nagy falat neked, nem gondolod?" A legtöbb ember akaratlanul is hallgatni fog ezekre a véleményekre, és lemond a saját álmairól. Ne tartozz közéjük!

És ugyanígy figyelj arra is, hogy ne te legyél az, aki mások szárnyait letöri. Mások kudarcáért is felelősek vagyunk!

Szenvedj!

És hozz áldozatot. Ez alatt nem azt értem, hogy egy éven át vért kell izzadni a célod eléréséért. Sokkal inkább arról van szó, hogy egy kicsit meg kell erőltetned magad a sikerért. Ha például befektetésként kezeled az időt, energiát és pénzt, amit egy nyelvtanfolyamra áldozol, akkor sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy nem hagyod abba a kurzust, és kitartóbb leszel. Ezáltal nagyobb siker, nagyobb önbizalom lesz a jutalmad. Egyszerű, nem?

Befejezésként csak annyit mondanék, hogy egész életemben utáltam az önértékelést, a saját teljesítményemre való reflektálást. Azt hiszem nem kell magyaráznom, hogy miért. Tükröt tartani magad elé kényelmetlen dolog. De most eldöntöttem, hogy lenyelem a békát, és csakazértis megcsinálom, hátha tanulok magamtól és magamról valamit, és közelebb kerülök a 10-es szintű élethez. BÚÉK!0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."