Színes » Életmód

Miért nem paprikás a székely?

Fokhagyma, csombor, zsálya – a disznóvágás-szezon ellenére mindössze ezt a három fűszert láttuk a keddi piacon.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
Visszajöttek. Fotó: Dávid Anna Júlia

Megszállták Székelyföldet!

Velünk laknak, mégis keveset tudunk róluk. Lássuk, kik...
Tejfestes 02

Hallottál már a tejfestékről?

Mutatjuk, mi az, és azt is, hogyan kell használnod. Nem...
nonapra

Ennyi elég is lesz nőnapra, köszönjük (videó)

Nem kell mindig virágot meg csokit adni. Van egy sokkal...

disznovagas5
Parasztok sertést vágnak, Pieter Brueghel németalföldi festő alkotása, 1616 után
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. december 15., 16:38
0 hozzászólás. 

Csökkent volna a disznóvágási kedv? – tettem fel magamnak a kérdést, hiszen feltűnt, hogy évek óta nem hallok decemberben hajnali disznósivalkodást a Szentimre utcából.

A városi piacon pedig egymást érték az olyan árusok, akik a disznóvágáshoz szükséges kellékeket, fűszereket árusították, illetve az ilyen hidegekben nem volt ritka a házi sertéstermékek, a véres-májas, szalonna, kolbászok, stb. látványa sem. Idén már töltenivaló belet sem lehet kapni.

disznovagas1

Ezen a héten egy asztalnál láttunk véres-májast, illetve szalonnát, ilyen jellegű termékeket viszont bőséggel kínálnak a piacon jelenlevő mozgóárusok a speciális járműveikből.

A kolbászt is az áruházban fonják már

Manapság már a kolbászt is az áruházban vásárolják, s egyáltalán mindent, ami hentesáru, jóval kevesebben vesződnek a disznóvágással a városban, sőt falun is – mondja az egyik árus, aki speciel nem disznóhús-fűszert árul, hanem zöldségeket, de a disznóvágáshoz nélkülözhetetlen fokhagymát nála is meg lehet találni.

Utóbbi egyébként nem hiánycikk, van elég belőle a piacon és az üzletekben is. A piacon apróbbakat látni, nem a félökölnyi kínait, mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya. No meg az ereje is.

disznovagas4

A véres-májashoz nélkülözhetetlen csombor kétféle formában is kapható: kis tasakban az egész szárított növény két lejért vehető meg, a „kidörzsölt", szárított csombort pedig kimérősen is lehet venni. Ez adja a véres hurka igen finom, jellegzetes ízét, smakkját.

Ha a májasba zsályát teszünk, attól is finomabb lesz, szárított zsálya is potom áron van a piacon.

Feltűnt, hogy az elmúlt évektől eltérően nem lehet kimérős pirospaprikát kapni. Az árusok szerint egy üzletben árulják, de pontosabbat ők sem tudnak róla – és ezzel elérkeztünk az örök kolbásztémához.

Tegyünk-e bele paprikát vagy ne tegyünk?

Ez itt a kérdés, amit több szempontból is meg lehet közelíteni. A magyarországiak általában nem látnak tovább a paprikás kolbásznál, főleg az alföldön vagy a Viharsorokban, Békéscsabán és környékén gyakorlatilag lekacagják az emberfiát, ha nem tesz őrölt pirospaprikát a kolbászhúsba.

Van élet a paprikás kolbászon túl is, s erről nemcsak Olaszországban és Németországban tudnának beszélni az ottani jóemberek, hanem Székelyföldön is, ahol szintén elterjedt szokás az, hogy paprika nélküli kolbászt is készítenek. „Sápadtkolbászt" – vágnák rá az alföldiek. Ennek az oka az udvarhelyi piaci árusok egyike szerint a „szűkvilág".

disznovagas3

Egyrészt régebb nem volt könnyű beszerezni, másrészt pedig a kolbásznak sokat kellett állnia, még nyári melegekben is, s az egybehangzó vélemények szerint a paprikától megavasodhat a késztermék. Ezért van az, hogy egyesek „kispórolják" a paprikát a kolbászból – s higgyék el, ennek is nagyon finom tud lenni az íze.

Jó-jó, de egészséges-e a disznó?

Ezt Székelyudvarhelyen is el lehet dönteni, nem kell bemenni Csíkba, mint mindenért. A disznóvágás reggelén a II. Rákóczi Ferenc utca 84. szám alatt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság körzeti hivatalába kell bevinni egy kis darabot a levágott sertés rekeszizmából (a mészárosok tudják, hogy mekkora darab ez, és hol van), amit ott helyben leellenőriznek, és közlik a tulajdonossal, hogy trichinellózissal fertőzött-e az állat vagy nem. Ha nem, akkor lehet megenni. 

Hétköznapokon ezt reggel fél kilenc és fél tizenkettő, szombaton és vasárnap 9 és 13 óra között lehet megtenni. Viszonyításképpen: egy kéthónapos szezonban körülbelül 150-200 ellenőrzést végeznek, két éve nem volt pozitív minta.

Székelyudvarhelyen kívül a körzeti állatorvosok végzik el ugyanezt a műveletet, tehát a disznóvágás napján a vidékieknek sem kell bemenniük Csíkba, maradhatnak otthon, mert aznap sok a munka.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."