Színes » Életmód

Nyerjünk muskotályzsályából olajat, avagy hogyan hasznosítsuk a gyógynövényeket?

A Civitas megmutatja, mégpedig pénteken, ha kimész Lókodba a tájház udvarára. Gyakorlatiasodik a svájci project, már termékek is vannak.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
Csíkszentmihályi Mihály fotó: Simó Veronika

Csak nehogy sérvet kapjunk a boldogságtól

Mi kell a boldogsághoz? Hogy sose fordíts hátat annak...
fotó: Bakos Ramóna

Apád, te vagy a legerősebb!

Vajon az apák gondolkodnak-e azon, hogy ők mi végre...
fotó: Bálint Facebook-oldala

Balogh Bálint: a magyar nyelvben az apa is szülő

Sikeresnek lenni, és a családdal is lenni. Nem csak a...

muskotalyzsalya
Megmutatják, hogy mi lesz a muskotályzsályából
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. szeptember 06., 14:36
0 hozzászólás. 

Az Erdélyi gyógynövénykert című project nyílt napját tartja a Civitas Alapítvány szeptember 9-én Lókodban, a LIA által működtetett kompetenciaközpontban – a rendezvény annak a projektnek a része, ami során néhány hete a két gyógynövény-szakértő, Jean-Michel Florin és Raphael Stucki is itt jártak (a projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza). Másik nagyon lényeges része, hogy vidéken élő hátrányos helyzetű személyeket foglalkoztatnak benne, tehát a lókodi kertet is ilyen alkalmazottak gondozzák.

erdelyigyogynovenykert2

A kedden délelőtt a Civitas udvarhelyi székhelyén lezajlott sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, hogy minden érdeklődőt szeretettel várnak Lókodba pénteken fél tíztől fél kettőig, ahol gyakorlati útmutatót tartanak gyógynövény-feldolgozásból. Tehát, aki szeret a gyógynövényekkel foglalkozni és meg is teheti, az látogasson el Lókodba, mert a szervező Civitasosok szerint meglepetésben is része lesz amellett, hogy bemutatják a növényszárítót és élőben is meg lehet nézni műhelygyakorlatként, hogy hogyan végzik például a szárítás és a lepárlás műveletét.

„Egy csodát csináltunk abba a kis faluba" – jegyezte meg Szilágyi Csaba, a LIA vezetője, hiszen manapság mindössze négy „őslakó" van a településen, olyan, aki az alapítvány odaérkezése előtt is ott lakott, sajnos a múlt héten két idős ember is elhunyt.

Orbán Árpád alpolgármester, a Civitas volt vezetője, az Erdélyi Gyógynövénykert projektvezetője azt is kihangsúlyozta, hogy közösséget is teremtenek a projekttel – nem akarják, hogy a székely kis falvak is arra a sorsra jussanak, mint az alig egy-két száz kilométerre tőlünk elhelyezkedő szász falvak. Termékcsaládot, brandet hoztak létre, ami minőségi termékeket jelent – emellett a gyógynövény-projekt részeként egy 11 modulból álló képzés is elindult.

erdelyigyogynovenykert

Ha valakit még részletesebben érdekel a projekt és mélyebben el szeretne merülni a gyógynövények világában, ezen a honlapon megteheti – tény az is, hogy a sajtótájékoztatón már kész termékeket mutattak be, fürdő- és fűszersókat, tárkonyecetet, teakeverékeket is kézbe vehettek a jelenlevők, illetve forgathattak egy kis kézikönyvet is.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."