Sport » Foci

Mészáros Alpár: a harmadosztály totálisan más, mint a normális foci

Az SzFC új edzője Mészáros Alpár, aki játékoskarrierjének legfényesebb éveit szülővárosában, illetve a Dinamóban töltötte. Villáminterjú.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
LaszloCsabaDundeeUnited

Újból a skótoknál rúg labdába László Csaba

A másodosztályú Dundee United menedzsere lett a...
GalhidiGyorgy

Nehéz időszakot él át az SzFC edzője (videó)

Gálhidi György az udvarhelyi csapatról és...

Játékvezetői tanfolyamra hívnak

Fiúk, lányok, nők és férfiak jelentkezését várják....

meszarosalpar2
Tapasztalt edző érkezik Udvarhelyre
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2018. január 09., 15:47
0 hozzászólás. 

Az 53 éves Mészáros Alpár lett az udvarhelyi csapat edzője – a szakember a kilencvenes évek elejétől 2007-ig Németországban élt, az utóbbi tíz évben pedig főleg erdélyi, harmadosztályos futballcsapatokat irányított. Vele beszélgettünk karrierjéről és az SzFC helyzetéről.

Mi maradt meg a legjobban abból a periódusból, amikor még a Kolozsvári U-ban focizott, még mielőtt Besztercére, majd a Dinamóba igazolt volna?

Abból az időszakból az maradt meg a legjobban, hogy nagyon jó csapatunk volt, többek között Muzsnay Zsolttal és Jaskó Zoltánnal. Fiatalok voltunk, mindannyian a Luceafărul nevű tehetségközpontból jöttünk és egy nagyon jó edzővel, Remus Vladdal dolgozhattunk. Ez volt a pályafutásunk egyik nagy előnye, hogy ez a nagyon jó edző került éppen akkor Kolozsvárra, amikor mi a Luceafărultól.

Később Mircea Lucescu a Besztercei Gloriától a Dinamóhoz hívta, így az akkori aranygeneráció egy részével, például Lupescuval, Steleával, Răducioiuval játszhatott egy csapatban. Mit gondol, az akkori generációnak milyen szerepe volt a mai román foci fejlődésében?

A mai futball nagyon megváltozott, szerintem a belső védők negyven éves korukig is tudnának játszani, annyit járatják hátra a labdát. Visszapasszoljuk, lassítjuk a játékot manapság – szerintem a mi időnkben nagyon gyorsan került a labda az ellenfél kapuja elé. Nagyobb volt a tempó, a ritmus. Nem mondom, hogy sokkal jobb volt, de nem volt az sem, hogy minden labdát hátrapasszolunk.

MeszarosDinamo

Az akkori generációból Lupescuval, Steleával, Răducioiuval, Vaișcovici-csal, Andonéval, Rednickel, Neluțu Sabăuval játszottam együtt vagy azzal a Misa Klein-nal, aki később meghalt Németországban. Nagy csapat volt, lehet, hogy minden idők legnagyobb csapata az volt a Dinamónak.

Mit tart a legfontosabb eredményének az edzői karrierje alatt?

Tizenhét évet éltem Németországban, amikor abbahagytam a futballt és el kellett kezdjem az edzőiskolát, akkor nagyon lentről kellett kezdeni ahhoz, hogy az ember megkapja a licenszt. Ameddig eljutsz az A-licenszig, az legalább négy év – ráadásul nagyon sokan vannak és kevés a hely, Németországban nagyon nehéz edzői diplomát szerezni.

meszarosalparhagi

Nekem sikerült és 2007-ben visszajöttem az aranyosgyéresi csapathoz, majd onnan az U-hoz. Szerintem az a periódus volt a legjobb a pályafutásomban. Persze, visszatértem a román fociba, s akkor kezdődtek a problémák.

Mennyire ismeri a mai másod-, illetve harmadosztályú romániai futballt? Ez az a közeg, amiben dolgozni fog Székelyudvarhelyen is.

Nagyon jól ismerem, mert az utóbbi tíz évben az első, a harmadik, de még a negyedig ligában is voltam (Szászfenesen) és tudom jól, hogy mi a helyzet. Nem könnyű edzőnek lenni a harmadosztályban, mert totálisan más, mint a normális foci.

Ezt hogy érti?

Úgy, hogy nagyon sok csapatnál a játékosok dolgoznak a futball mellett, sok csapatnál nincs meg az a három ifjúsági játékos sem, aki kellene. Így össze kell hozni egy olyan együttest, ahol nagyon húznak a játékosok. De a harmadosztályban ha a játékos kilencven percig fut és odateszi a lábát rendesen, akkor az már ötven százalékot jelent.

Hogyan találták meg egymást a székelyudvarhelyi klubbal és mire számít?

Dusinszki Zolival rég ismerjük egymást, tartottuk a kapcsolatot, ő hívott fel. Annak, hogy odamegyek, Hadnagy Zsoltnak is nagy szerepe van: miután Dusi megkeresett, utána felhívtam Zsoltot és megkérdeztem, hogy mi a helyzet az udvarhelyi csapattal, s ő mondta, hogy nyugodtan mehetek, mert megbízható emberek vannak ott. Zsolttal a Diósgyőrnél dolgoztam együtt, onnan ismerjük egymást.

Ismerem az udvarhelyi csapatot, két éve is ebben a csoportban játszottak és akkor sem volt nagyon jobb a helyzet, mint most. Ismerek egy pár futballistát onnan és még fogunk hozni 2-3 játékost ahhoz, hogy nyárig alakítsunk ki egy olyan gárdát, ami elkerüli a kiesést és aztán nyáron kezdődne az újjáépítés. Ezt a négy hónapot úgy kell megcsináljuk, hogy a csapat pontokat szerezzen.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."