Sport » Egyéb sport

Száz éve született Lőrincz Márton

  Egy évszázada annak, hogy Korondon megszületett Lőrincz Márton olimpiai bajnok birkózó. Mementó.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
BalintAttila

Vakfociban is bíráskodik az udvarhelyi játékvezető

A nemlátók futballját is kipróbálta Bálint Attila....
Oldboys

Hibátlanul hokiztak az öregfiúk Suceaván

Amatőr jégkorong tornát nyert a Székelyudvarhelyi...
FloorbullsRedArrows

Egyelőre a papírforma érvényesül a floorball-bajnokságban

A két udvarhelyi felnőtt csapat gond nélkül hozta az...

sport_mas/lorincz_marton
sport_mas/lorincz_marton
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. október 28., 12:54
0 hozzászólás. 

sport_mas/lorincz_marton

A második „sóvidéki Herkules" (az első a parajdi Keresztes Lajos volt, aki az 1928-as amszterdami olimpián lett a könnyűsúlyú kötöttfogású birkózás aranyérmese) születési dátuma évtizedekig nem volt egyértelmű, a lexikonok általában október 28-át adják meg, például a Wikipédia is. A néhai Szőcs Lajos korondi tanító azonban néhány évvel ezelőtt tisztázta ezt a dátumot: Lőrinczet a korondi anyakönyvi hivatalban 1911. október 29-én anyakönyvezték, születésének dátuma október 23.

Az 1936. évi berlini olimpián Lőrincz a svéd Svensson legyőzésével lett aranyérmes, de akkor már évek óta Magyarországon élt, sőt két évvel azelőtt országos bajnoki, majd a stockholmi Európa-bajnoki aranyérem is a zsebében volt. Sorsa sajnálatosan nem úgy alakult, ahogy általában az olimpiai bajnokoké: a második világháború után Argentínába vándorolt ki, ott is hunyt el.

Az említett néhai Szőcs Lajos a rendszerváltás után több cikkben és kiadványban állított emléket az elfelejtett birkózónak, a tévés Becze Zoltán is több, kisebb-nagyobb filmet készített róla. Lőrincz Márton nevét Korondon sportcsarnok és birkózó-emlékverseny is őrzi. Internetes kutakodásaink során viszont a Blikk róla szóló cikkét is megtaláltuk.

Talán nem is az a fontos, hogy mikor született, hiszen az a néhány nap eltérés nem mindenkit érdekel. Sorsának üzenete viszont az, mint a mesebeli szegény kisfiúé: azé, aki elindult és szívósságával, akaraterejével térdre kényszerítette a világot – maradandót alkotott, példát mutatott. Akkoriban a sport volt az egyetlen olyan dolog, amiben egy egyszerű szegénylegény is bizonyítani tudott – annyira, hogy a sportág aranyérme az övé lett.

A mi feladatunk pedig az, hogy őrizzük emlékét és abban reménykedjünk, hogy Korondról vagy környékéről ismét kikerül egy olyan sportoló, aki a nyomába ér, illetve megismétli a teljesítményét. Hogy nagyapáink után mi is tudjunk saját olimpiai bajnokunknak örülni.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."