Sport » Egyéb sport

Sok a síbaleset a megyében

A hóágyúkkal előállított hóréteg sokkal keményebb, ez a fő ok, de sok esetben a felszerelés sem oké.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
faklyasHargita

A szabadságharc hőseire emlékeznek a Madarasi Hargitán is

Fáklyákkal sízhetsz végig a pályán, majd a tábortűz...
KraitenKupa

Jól szerepeltek tékvandozóink

A 18. Kraiten Kupa elnevezésű tékvandó-versenyt...
Hargitasi

Csúszhatsz még egy utolsót

Két síverseny is lesz a hétvégén a Madarasi Hargitán,...

Hargitasi
Hargita, fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES.RO
2018. január 09., 12:28
0 hozzászólás. 

A téli szezon kezdete óta közel 50 síbaleset történt a Hargita megyei pályákon, a hegyimentők óvatosságra, és a megfelelő védőfelszerelések viselésére intenek mindenkit.

Fekete Örs, a Hargita megyei hegyimentő szolgálat vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, a síszezon rögtön karácsony után indult a Madarasi-Hargitán, azóta pedig 50 személy szenvedett balesetet.

A síbalesetek következtében legtöbb esetben különböző csonttöréseket szenvedtek a síelők.

Fekete Örs szerint a pályákon történő balesetek legfőbb oka az, hogy nem természetes a hóréteg. A hóágyúkkal előállított hóréteg sokkal keményebb, a síelők pedig sok esetben tapasztalatlanok, továbbá a megfelelő védőfelszerelés hiánya is gondot okoz. Fekete Örs hozzátette, a legfontosabb óvintézkedés a védősisak használata.

Az idézett forrás szerint a hegyimentők a működő pályák jelentős részén felügyelik a síelőket, azonban vannak olyan pályák is, ahol az üzemeltetők nem kötöttek szerződést a hegyimentőkkel.

Fekete Örs elmondta, 2010 óta körülbelül 70 százalékkal csökkent azon esetek száma, amikor valakik eltévedtek a hegyekben. A folyamatos tájékoztató kampányoknak köszönhetően az emberek idejében informálódnak, felhívják a hegyimentőket, hogy az időjárási körülmények felől érdeklődjenek mielőtt útnak indulnak.

A hegyimentő szolgálat vezetője minden síelőt óvatosságra int, azt ajánlja, hogy kerüljék az alkoholos italok fogyasztását és használják az ajánlott védőfelszereléseket is.

Hargita megyében Hargitafürdőn, a Madarasi-Hargitán, Borszéken, Maroshévízen és a Bucsinon is működnek jelenleg a sípályák.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."