Sport » Egyéb sport

Csíkban van a jégkorong, Udvarhelyen a teqball

A brazilok a székely fiúk meccseit kamerázzák, hogy fejlődjenek. Szécsi meghatódott, Lázár csapása egy lóé.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
KatonaThomas01

Nézd meg Katona Ferenc londoni meccsét (videó)

Londonban lépett szorítóba Székelyudvarhely egyetlen...
IwanGyergyoszarhegy17

Nekünk van a legtutibb motokrosszosunk (videó)

Ezúttal sem tudták legyőzni Balázs Istvánt, újra ő...
AllStars

Góbék a sportág nagyjai között

Luxemburgot is bevették a székely teqballosok, olyan...

teqball01
Lázár csap le a fináléban, fotó: a Teqball hivatalos Facebook oldala
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. július 03., 10:42
0 hozzászólás. 

Még most is hihetetlen, hogy sikerült megnyerni – kezdte Ilyés Szabolcs a közönségtalálkozót, amelyen az első teqball világkupa győztes párosa: Lázár Zsolt és Szécsi Barna, illetve a csapatvezető Ilyés Szabolcs és a menedzser Koffol Gábor meséltek élményeikről.

Szabinak köszönhetően kicsit jobban megismerkedhettünk a teqball történetével, amelyet Borsányi Gábor és Huszár Viktor talált fel 2014-ben. Ilyés az egyetemen ismerte meg őket és ennek az ismeretségnek köszönhetően került hat asztal Romániába is, kettő Székelyudvarhelyre, kettő Csíkszeredába és kettő Nagyvárad mellé. A Fit.feelben bárki megpróbálkozhat a sportággal.

teqball06

Ilyés Szabolcs népszerűsíti Romániában a teqballt, amely már harminc országban van jelen. „Grandiózus álmok vannak a feltalálók részéről, húsz-harminc év távlatában az a cél, hogy az olimpiákra is bevezessék a sportágat"– mondta Szabi.

Benézett, ott maradt

Lázár Zsolt két éve találkozott először a meggörbített teqball asztallal, akkor azt sem tudta, mit kell rajta csinálni. Udvarhelyen a Bányaiban lehetett kipróbálni az asztalokat két hónappal ezelőtt, „én éppen jöttem Udvarhelyre, hogy a feleségemet vigyem haza munkából, bementünk, hogy nézzünk szét, persze, a felszerelés be volt rakva a kocsiba, az lett az eredménye, hogy három-négy órát ott maradtam" – mesélte Lázár, aki már a másnapi helyi bajnokságon második helyezést ért el.

Szécsi füle mellett először elrepült, amikor Ilyés reklámozta neki a sportágat, hiszen éppen elég idejét kitöltötte a futsal, de amikor idekerült az asztal, éppen ő volt az, aki megnyerte a fent említett bajnokságot. Ilyés őt és Lázárt kérdezte meg, hogy lenne-e kedvük kipróbálni magukat egy világkupán román színekben.

teqball03

Szécsi szerint nehéz volt komolyan venni a tornát előzetesen, de amikor megérkeztek és a sorsoláson William Gallas-szal, majd később Nwanko Kanuval találkozhattak, és profi körülmények között készülhettek és játszhattak, akkor megváltozott bennük a kép. Lázár is ódákat zengett a szervezésről, ami szerinte világkupához méltó volt: szállodástól, lebonyolítástól, svédasztalostól, pom-pom lányostól.

A csapatvezetőt februárban kérték fel, hogy állítson össze egy csapatot, amely képviselheti Romániát a bajnokságon és ő egy hét gondolkozás után rá is bólintott az ajánlatra. Már az elején Szécsiben gondolkodott, tudta, hogy nagyon jól lábteniszezik, de a román csapat alapjai akkor lettek stabilak, amikor Lázár Zsolt benézett és véletlenül ott ragadt három órára az asztal mellett.

Több mint húsz szettet játszottak le egyéniben a fiúk, Koffol Gábor masszázsai ezért elengedhetetlenek voltak, illetve Tamás Elődnek és Hadnagy Istvánnak is megköszönte Ilyés a segítséget, ugyanis a világkupa győztes páros velük gyakorolhatott: „Romániában nem sokan tudnak még jó színvonalon teqballozni, de szerencsére ők hamar fel tudtak fejődni a fiúkhoz".

teqball05

A csapatvezető bánja, hogy Udvarhely az utóbbi időben több fontos sportos projektről lemaradt, ezért szeretné, hogy a dinamikusan fejlődő teqball központja Székelyudvarhelyen legyen. Azon dolgoznak, hogy hamarosan a román szövetség is létrejöjjön, de előbb bővíteniük kell a sportágat promováló csapatot, és létrehozniuk itthon egy bajnokságot.

A teqball hatalmas fejlődésen fog keresztülmenni a közeljövőben, az is árulkodó jel erről, hogy a brazilok, a japánok és mexikóiak minden Szécsi-Lázár meccset kameráztak. Ilyés szerint ez nem meglepő, a világkupa alatt ugyan nem mondta nekik, de úgy gondolja, ők játszották a legszebb teqballt, szerinte decemberben

Katarba még esélyesként utaznak majd.

A fiúk a torna elején nem ismerték a csapatok játékának színvonalát, és amikor elkezdték nézni a meccseket, érezték, hogy itt a csoportból tovább lehet jutni, sőt végül még érmet szerezni is sikerült, Lázár elcsípte a bronzot, Szécsi az ezüstérmestől kapott ki a legjobb nyolc között. „Nagyon örvendtem a harmadik helynek, de tudtam, ha fordítva van a sorsolás, akkor Barni is meg tudta volna csinálni" – magyarázta az egyéni harmadikja.

Második napra már felmérve az erőviszonyokat, tudták, hogy erősnek számítanak, de az első nyolc hely egyikét célozták meg, hiszen ezekkel részvételt lehetett nyerni a katari világkupára. „Voltak erős csapatok, de mi támadóbb játékot játszottunk, nem tudtak úgy csapni, mint Bogyó" – mesélte Szécsi és Ilyés azt is hozzátette, hogy Szolga Máté, aki mindkettejüket búcsúztatta az egyéni versenyben úgy fogalmazott a világkupán, hogy Bogyónak (Lázár Zsolt) olyan a csapása, mint egy lónak.

teqball02

Szécsiék tudták, hogy a magyarokon van a nagyobb feszültség, hiszen hazai pályán játszottak a sportág feltalálójaként döntőt. Viccelődtek is a magyar duóval, hogy pénzkidobás volt bevenniük a vitaminokat a döntő előtt. Koffi azt is elmesélte, amikor egy erdélyi srác megkérdezte, hogy „ugye Udvarhelyen van a jégkorong?", amire Barni visszaszólt, hogy „nem, Csíkban van a jégkorong, Udvarhelyen a teqball".

Szécsi nagyon meghatódott, hogy ennyi ember gratulált nekik és megjelent a közönségtalálkozón, könnyel is megtelt a szeme az SzFC korosztályos csapat edzőjének, amikor az apró tanítványai megérkeztek a közönségtalálkozóra.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."