Sport » Egyéb sport

Udvarhelyi hegymászók is meghódították az egyik legszebb svájci csúcsot

Két udvarhelyi és két szentgyörgyi hegymászó ment fel a Piz Badile falán. Klasszikus falmászás bivakolással és más megpróbáltatásokkal.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
szaniszloRoli

Lázasan is országos harmadik lett

Nem elég, hogy maraton, de még krossz is. Remekeltek a...
Startkerekpar

Így indult el a királyszakasz

A Tusnád Drag Cycling Team célja megőrizni az összetett...
HargitaTrail

Futófesztivál kezdődik a Hargitán

Több mint háromszázan futnak neki a székelyek szent...

pizbadile1a
Jó időben, kemény mászás után értek fel a csúcsra
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. július 21., 14:51
1 hozzászólás. 

Múlt héten, július 15-én reggel ért fel a négy székelyföldi hegymászó a Piz Badile 3 308 méteres csúcsára, amit hosszas felkészülés előzött meg. A székelyudvarhelyi Aquila Sport Klub szervezésében két sepsiszentgyörgyi (Wagner Attila és Német Albert), valamint két udvarhelyi hegymászó, a hegyimentőként is ismert Szikszai Attila, valamint Toásó István vettek részt a sikeres mászáson.

pizbadile3Toásó a kilencvenes évek elején kezdett hegyet mászni, többször járt a Mont Blancon, mászta meg a Matterhornt (hasonló technikával, mint most a Piz Badile-t), de volt Dél-Amerikában az Aconcaguán is, illetve a Himalájában a Cso-Ojun is – utóbbinak a csúcsát nem sikerült meghódítani, de 8000 méter felett járt. Szikszai a nyolcvanas évek óta mászik, volt az Andokban, a Yosemite-parkban, de a Mont Blanc, a Matterhorn, a Grossglockner csúcsait is meghódította.

pizbadile5Az Alpok egyik legszebb csúcsát, az északi fal hat klasszikusának egyikét Riccardo Cassin és társai hódították meg először 1937. július 14-16-án – a négy székelyföldi hegymászó pontosan 78 évvel az első mászók után ért fel a Piz Badile csúcsára. Az ötlet még tavaly jött, akkor egyezték meg, hogy ezt a csúcsot fogják megmászni 2015 júliusában. Mint Toásó elmondta, a hegymászó szezonban naponta négy-öt csapat is megmássza – a székelyföldi csapat a klasszikus, Cassin által járt úton ment fel a csúcsra. Tömör szikláról van szó, amin ugyan a biztosítóhelyek megvannak, de nagyon sok önbiztosítást kell, hogy vigyen a hegymászó magával. Ékek és frendek, hegymászókötelek a legfőbb felszereléseik, a helyszínre érve az időt, az utat határozták meg.

pizbadile1„Számunkra az volt a legfontosabb, hogy időben a hegy alá érjünk, nézzük meg a beszállási pontokat, és aludjunk egy teljes éjszakát, hogy pihenten tudjunk indulni" – mondta Toásó. 8-10 óra az út mászása, de egy mászás közbeni tévedés három óra pluszt jelent – ez a székelyföldi hegymászókkal is megtörtént, így néhány száz méterre a csúcs alatt kénytelenek voltak bivakolni. A bivakolás a hegyen, bivakzsákban való pihenést, alvást jelenti, ez a Piz Badile-n úgy történt, hogy biztosítókötelek segítségével rögzítették egymást és a sziklahasadékokba bebújva pihentek néhány órát.

pizbadile2Az utat másnap reggel (július 15-én, szerdán) folytatták és hamar fel is értek a Piz Badile csúcsára, ami alig több mint egy négyzetméter. Toásó azt is elmondta, hogy voltak ugyan meglepetések a hegyen, például volt olyan általa megtett húsz méter, hogy semmiféle biztosítást nem tudott használni, ugyanez Wagnerrel is megtörtént.

pizbadile6Az időjárás kitűnő volt, a visszaútjuk azonban nem volt könnyű, az északi úton jöttek le, nem mindig találták meg a falban a biztosítószegeket, és nehéz, kikerülhető szakaszt is meg kellett mászniuk, így csak július 16-án estére értek vissza a hegyről.

Toásó és Szikszai sikeres mászáson vannak túl, a Piz Badile megmászása egybe kovácsolta a négyes csapatot, így az is elképzelhető, hogy jövőben még vállalkoznak újabb expedíciókra vagy falmászásokra.1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Avarka
2015-07-23 21:34:30
Gratulálok
Gratulálok a szép mászásért. További szép falakat, hegyeket.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."