Kormánybuktatására készül az ellenzék

Kormánybuktatásra készülnek márciusban a román ellenzéki pártok, bizalmatlansági indítvány benyújtását tervezik az Emil Boc miniszterelnök vezette kabinet ellen.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
ToaderKovesi

Áll a bál Bukarestben: Toader leváltaná Kövesit

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének...
iskolaszunet

Ilyen lesz a következő tanév szerkezete

Nagy változások nincsenek, de érdemes nézegetni a...
600as

Csak egyszer kell benyújtanod a 600-ast

Ezentúl arról is rendelkezhetsz, hogy egy adott civil...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. február 22., 09:00
0 hozzászólás. 


A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta ellenzéki Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetői közül Victor Ponta, a PSD elnöke nyilatkozott úgy, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) február végi tisztújító kongresszusa után bizalmatlansági indítványt nyújtanak be az ellenzéki erők a parlamentben a kormány ellen - írja a manna.ro.

A Demokrata Liberális Párttal (PDL) együtt kormányzó magyar szervezet vezetői már többször bejelentették, hogy egyelőre nem kívánnak kilépni a független honatyáknak és a nemzeti kisebbségek parlamenti képviselőinek a támogatásával fenntartott kormánykoalícióból. Mi több, az RMDSZ a napokban készül aláírni egy újabb koalíciós megállapodást kormányzó partnerével arról, hogy az idén milyen törvényhozási prioritásokat tart fontosnak a koalíció.

Ez megnehezíti az ellenzék kormánybuktatási terveit, hiszen maga Ponta is elismerte: hiú ábránd azt gondolni, hogy az RMDSZ-es törvényhozók vagy a független honatyák szavazatai nélkül sikerrel járhat kormánybuktatási kísérletük.

Emil Boc miniszterelnök bejelentette: az általa vezetett kabinet úgynevezett felelősségvállalási eljárással (azaz parlamenti vita lehetősége nélkül) terjesztheti a parlament elé a munka törvénykönyvének módosított változatát. Erről még nem született megállapodás a koalícióban - magyarázta Boc, de nem kizárt, hogy végül így határoznak.

Az új munkatörvénykönyv elfogadását is a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodás keretében vállalta a román kormány. Az elmúlt két évben a kabinet az IMF-követelménynek számító jogszabályokat és törvény-módosításokat szinte kivétel nélkül ezzel a rendkívülinek számító parlamenti eljárással, azaz felelősségvállalással, a parlamenti vita kizárásával terjesztette a törvényhozó testület elé, szavatolva ezzel, hogy a parlament ne alakíthassa át radikálisan a kormány által javasolt szövegtervezeteket.

A felelősségvállalási eljárás nem teszi ugyan lehetővé a jogszabály tartalmáról szóló parlamenti vitát, ugyanakkor lehetőséget ad az ellenzéknek bizalmatlansági indítvány benyújtására. Ez utóbbi elfogadása esetén nemcsak a kormány által javasolt törvény, hanem maga a kormány is megbukik. Az ellenzék tehát már most jelezte, hogy e konkrét jogszabály esetében élni fog a kormánybuktatás lehetőségével.

A bizalmatlansági indítvány elfogadásához a törvényhozók felének plusz egy főnek kell egyetértenie az ellenzéki kezdeményezéssel. Ez 236 szavazatot jelent, az ellenzéki pártok azonban csak 217 képviselőt és szenátort tudnak felsorakoztatni. További 19 szavazatot a kormányoldalról kellene begyűjteniük azoktól a honatyáktól, akik maguk is elégedetlenek a kormány tevékenységével.

A szociáldemokraták, a liberálisok és a konzervatívok az RMDSZ honatyáit is "el akarják csábítani", de tisztában vannak azzal, hogy bármilyen lépésre csak azután lesz módjuk, ha a magyarok e szervezetén belül tisztázódik az utódlás kérdése. Ezért kell megvárniuk az RMDSZ kongresszusának eredményét.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."